Tulossa aikainen kevät? Pitkänajan sääennusteet lupaavat tavallista lämpimämpää

Useat pitkän ajan sääennusteet lupaavat Suomeen keskimääräistä lämpimämpää kevätsäätä.

Amerikkalaisen The Weather Companyn mukaan meillä Suomessa maalis-toukokuu olisi keskimäärin 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) mukaan keskilämpötila on lähes koko maassa 0,5-1 astetta tavanomaista korkeampi. Todennäköisyys tavanomaista korkeammalle keskilämpötilalle on 70-80 prosenttia.

Sademäärän ennustetaan olevan Pohjois-Lapissa keskimääräistä suurempi. Muualla maassa sademäärät jäävät tavanomaisiksi.

Yhdysvaltain kansallisen sääpalvelun (NWS) ennusteen mukaan maalis-toukokuussa lähes koko Suomessa on 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Lapissa lämpötila on 0,5-1 astetta tavanomaisen yläpuolella. Lämpimin sää, jopa1-2 astetta tavanomaisen yläpuolella, keskittyy ennusteen mukaan Itä-Suomeen. Vähiten sateita ennustetaan toukokuulle.

"Vuodenaikaennuste vastaa arvausta"

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi neuvoo suhtautumaan pitkän aikavälin ennusteisiin varauksella.

– Ne perustuvat usein meren lämpötiloihin ja niiden osuvuus on sitä parempi, mitä lähempänä tropiikkia ollaan. Täällä meillä liikkuvien matala- ja korkeapaineiden vaikutus säätilaan on huomattavasti suurempi.

On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi toukokuu olisi meillä keskimääräistä lämpimämpi.

– Silti yksittäiset päivät voivat olla keskimääräistä kylmempiä tai lämpimämpiä. Kuukauden keskiarvo voi toki jäädä keskimääräisen yläpuolelle. Vuodenaikaennusteen osuvuus on 50 prosentin luokkaa eli sama kuin arvauksen. Sen sijaan kuukausiennuste voi meilläkin osua lähelle oikeaa, arvioi Rintaniemi.

Ennusteiden tarkkuus paranee

Tietokoneiden laskentatehon lisääntymisen myötä myös pitkäaikaisten sääennusteiden osuvuus paranee.

– Ennusteiden osuvuus ja tarkkuus paranee koko ajan. Tietokoneilla pystytään laskemaan nopeasti valtava määrä erilaisia säähän vaikuttavia tekijöitä. Myös pitkät ennusteet varmasti paranevat koko ajan, ennakoi Rintaniemi.

Ihan heti kevät ei kuitenkaan ole alkamassa.

– Tämän viikon lämpötilat ovat vielä plussalla, mutta ensi viikolla kylmenee ja talvi tulee takaisin, sanoo Rintaniemi.

Lue myös:

    Uusimmat