Mainos

Tuore ennuste aiempaa positiivisempi: Tulossa tavallista lämpimämpi kesä

Suomen kesästä ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennusteen mukaan kesä-elokuu olisi Suomessa tavanomaista lämpimämpi.

– Tämän ennusteen mukaan Suomi tulisi kesällä kuulumaan pääasiassa mannermaisen lämpimän ilmamassan piiriin. Sateiden puolesta kesä näyttää tavanomaiselta eli sade-ennusteissa ei ole signaalia tavanomaista sateisempaan tai kuivempaan säähän, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi ECMWF:n ennustetta.

Kuukausi sitten julkaistussa ECMWF:n touko-heinäkuun ennusteessa näytti siltä, että Suomi osuisi kesän aikana viileän pohjoisvirtauksen säätyyppiin, mutta tuoreessa ennusteessa tämä alue näyttää olevan Länsi-Euroopan yllä. Läntiseen Eurooppaan ennustetaankin keskimääräisiä kesälämpötiloja, kun lähes kaikkialle muualle ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää.

– Ennusteessa on lähes koko maapallolle keskimääräistä lämpimämpää säätä. Tässä näkyy vielä El Niñon vaikutus, mutta mahdollisesti tilanne olisi kääntymässä kesän mittaan La Niñaksi, toteaa Liisa Rintaniemi.

El Niño nostaa itäisen Tyynenmeren pintalämpötiloja ja sademääriä ja ilmiö vaikuttaa säätyyppiin lähes maailmanlaajuisesti. La Niña puolestaan vaikuttaa päinvastaisesti kuin El Niño eli laskee itäisen Tyynenmeren pintalämpötiloja ja sademääriä. El Niño on ollut viime vuoden lopulla ja tänä vuonna voimakas ja sen arvellaan olevan yksi syy alkuvuoden kuukausittaisten, maailmanlaajuisten lämpöennätysten synnyssä.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän ennusteen sisään mahtuu aina lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja