Mainos

Tulli: Pienten huume-erien salakuljetuksesta ei tarvitsisi joutua oikeuden eteen – rangaistukset pysyisivät samoina

Jatkossa pienen huumemäärän maahantuonti omaan käyttöön voitaisiin selvityttää sakolla esitutkinnan ja tuomioistuimen sijaan, ehdottaa Tullin valvontaosasto eräänä keinona resurssien säästöön.

Tällöin teko ei vaatisi raskasta esitutkintaa ja syyttäjän käsittelyä, keventäen koko oikeusprosessia.

– Pienet maahantuotavat huumausainelähetykset olisi mahdollista käsitellä rangaistusvaatimuksena hieman samaan tapaan kuin huumausaineen käyttörikokset. Se voisi olla yksi tapa keventää ja tehostaa oikeusprosessia, perustelee Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Kyseisenkaltaisista rikoksista seurauksena on yleensä sakkoja, eikä uudistuksella tarkoitus olisikaan muuttaa seuraamuksen suuruutta.

Sen sijaan uudistus toisi Sinkkosen mukaan säästöjä Tullin toimintaan, sillä pieniä huume-eriä tuodaan jatkuvasti maahantuojien omaan käyttöön esimerkiksi postin välityksellä.

Tällaisen netin välityksellä toimivan huumekaupan lisäksi jäädään kiinni myös aineet mukana.

– Tyypillisessä esimerkissä henkilö saapuu maahan mukanaan pienehkö määrä huumausainetta. On yhteiskunnallinen seikka, että maahantuontia on pidetty kovempana asiana kuin kaupungilla huumausaineen kanssa kävelyä, Sinkkonen toteaa.

Sinkkonen painottaa, että lainsäätäjä katsoo rikosten oikean suuruusluokan, eikä Tullilla ole ollut sen osalta ehdotuksia. Ehdotus koskeekin lähinnä prosessin keventämistä.

Ehdotus on heitetty ilmoille lausunnoissa koskien viime viikolla eduskunnan käsittelyyn mennyttä ehdotusta sakkomenettelyn laajentamisesta, joka nykyisessä muodossaan ei kuitenkaan koske huumausainerikoksia.

*Kello 12:49 Otsikosta korjattu kirjoitusvirhe.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.