Poliisihallitus huumerangaistusten eroista: "Viime kädessä kyse on aina yksittäistapauksista"

Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta pitää huumausainerikoksista annettavissa huomautuksissa ilmenneitä alue-eroja prosentuaalisesti ääripäissä suurina. 

– Pidemmälle menevät johtopäätökset erojen syistä edellyttäisivät lukumäärätietojen vertailun lisäksi tapauksien tarkempaa analysointia. Viime kädessä kyse on aina yksittäistapauksista, joissa edellytysten täyttyessä on päädytty huomautuksen antamiseen.

Huumausaineen käyttörikos ja huomautus

Huumausaineen käyttörikoksessa henkilö käyttää, pitää hallussaan tai yrittää hankkia käyttöä varten vähäisen määrän huumausainetta.

Yleensä huumausaineen käyttörikoksesta tuomitaan sakkoon, mutta henkilölle voidaan antaa myös huomautus, joka on vähäisin seuraamus käytöstä.

Valtakunnansyyttäjä ja sisäasiainministeriö on ohjeistanut poliisia ja syyttäjiä hyödyntämään toimenpiteistä luopumista tilanteissa, joissa tekoa on huumausaineen määrä ja laatu, käyttötilanne sekä muut olosuhteet huomioon otettaessa pidettävänä vähäisenä. Esimerkiksi häiriötä aiheuttamaton käyttö yksityisellä paikalla, käyttöannoksen hallussapito julkisella paikalla tai tarjotessa käytetty huume ovat syitä, jonka vuoksi poliisilla on oikeus luopua toimenpiteistä.

Erityisesti alaikäisiä ensikertalaisia suositellaan sakottamisen sijaan puhuttamaan. Päihdeongelmista kärsivät tulisi taas sakon sijaan ohjata hoitoon.

MTV Uutiset selvitti poliisilaitoksilta kuinka usein huumausaineen käyttörikoksista selviää huomautuksella.

Erot poliisilaitosten toimittamissa luvuissa ovat suuria, sillä toisilla laitoksilla huomautus annettiin joka kahdeksannessa ilmi tulleessa huumausaineen käyttörikoksessa, toisissa taas prosentille.

– On olennaista, että toiminta olisi yhdenmukaista eri puolilla maata ja erilaisia lain tarjoamia keinoja hyödynnettäisiin tilanteen salliessa mahdollisuuksien mukaan, Saukoniemi toteaa.

Hän pohtii myös, onko mahdollista, ettei kaikissa laitoksissa kirjata huomautuksia ylös vaaditulla tarkkuudella. Asiasta kirjataan aina rikosilmoitus nimikkeellä huumausaineen käyttörikos. Annettu huomautus tulisi mainita ilmoituksen selostusosassa ja on mahdollista että kyseisissä kirjauksissa on puutteita.

Saukoniemen mukaan on mahdollista, että myös otannat ovat erilaisia. On mahdollista että joidenkin poliisiyksiköiden alueella on paljastunut enemmän sellaisia huumausaineen käyttörikoksia, joiden osalta huomautusmenettelyn käyttäminen on ollut mahdollista olosuhteista tai esimerkiksi epäillyn ensikertalaisuudesta johtuen.

Huumeiden käytöstä selviää harvoin huomautuksella 1:40

Lue myös:

    Uusimmat