Tulistutko herkästi? Näillä vinkeillä vältät sanaharkan

Riitely puhdistaa ilmaa – se on selvä. Osaatko kuitenkaan tehdä sitä oikein?

Olit sitten ollut puolisosi kanssa jo vuosikymmeniä tai seilaatte vasta suhteen alkumetreillä, riitelyltä ei voi välttyä.

Riitelyä on kuitenkin erilaista: toiset tyytyvät olemaan eri mieltä, toiset nahistelevat arkisista asioista. Toiset luottavat mykkäkoulun voimaan, toiset huutavat pahan mielensä ulos.

Seuraavan kerran, kun mielesi tekee korottaa ääntäsi puolisollesi, muista nämä Real Simplen listaamat riitelyn säännöt.

– Riidellä voi myös haitallisilla ja negatiivisella tavoilla, mutta riitely itsessään on terveellistä, sanoo psykologian professori Laurie Mintz Real Simplen artikkelissa.

Koska riitely on jossain vaiheessa suhdetta väistämätöntä, sisäistä nämä kuusi rakentavaa tapaa riidellä.

1. Keskity tavoitteeseen

– Riidan tavoite on lähentyä, oppia ymmärtämään toinen toistaan ja selvittää erimielisyyksiä, jotta niitä ei tarvitse murehtia yhä uudelleen ja uudelleen, Mintz sanoo.

Kun kytevä riita uhkaa roihahtaa ilmoille, hengitä syvään ja muista: ”Minä rakastan ja kunnioitan tätä ihmistä, ja häntä varmasti oikeasti harmittaa tämä asia. Minun täytyy kuunnella ja ymmärtää häntä nyt.”

Mikään ei estä roihahtavaa riitaa niin kuin tunne siitä, että toinen oikeasti haluaa kuunnella ja ymmärtää, mikä toisen mieltä painaa.

2. Ilmaise tunteesi oikein

Jos mieltäsi painaa jokin vakava asia, jonka ääneen sanomisen pelkäät johtavan muhkeaan sanaharkkaan, aloita riita oikein. Sano kumppanillesi: ”Haluaisin puhua yhdestä tärkeästä asiasta, onko nyt hyvä hetki?” Aloita keskustelu varovaisesti, mutta selkeästi ilmaisten ongelman nimen. Anna kumppanisi reagoi ja kertoa myös oma mielipiteensä.

3. Toisinaan on sallittua mennä nukkumaan vihaisena

Olet varmasti kuullut sanonnan: ”Älä mene nukkumaan vihaisena”. Joskus vihaisena kuitenkin kannattaa mennä nukkumaan. Tilanteita on kaksi: jos olet todella väsynyt tai todella humalassa – tällöin on erittäin hyväksyttävää jättää välien selvittely seuraavaan päivään.

Jos asia painaa mieltä, kannattaa se kuitenkin muistaa selvittää, vaikka yöunet saisivatkin asian tuntumaan mitättömämmältä. Muuten saatat kuin huomaamattasi nostaa vanhoja asioita esiin seuraavan riidan aikana ja näin vain pahentaa tilannetta.

4. Opettele kommunikoinnin mestariksi

Vaikka sisälläsi kytisi kuinka paljon, älä aloita riitaa tulisella huudolla. Jos aviomiehesi on esimerkiksi myöhästynyt sovitusta, älä huuda hänelle: ”Jätit minut odottamaan sateeseen 20 minuutiksi!” Sen sijaan kerro, miltä sinusta tuntuu: ”Minut jätettiin odottamaan 20 minuutiksi ja tuntemaan itseni tyhjänpäiväiseksi.” Kuvaile siis omia tunteitasi, älä kerro, mikä puolisossasi on vikana. Tätä kikkaa kannattaa kokeilla!

5. Ota aikalisä

Jos riitely käy liian rajuksi, eikä etene toivottuun suuntaan, ota itsellesi aikalisä rauhoittuaksesi. Aina, kun tunnemme olomme oikein surkeaksi, sykkeemme nousee ja stressihormonit ottavat vallan. Samalla aivojen osat, joissa looginen ajattelumme ja kommunikointitaitomme sijaitsevat, lamaantuvat täysin. Niiden sijaan aivoissamme aktivoituu ”pakene tai taistele” -tila. Tässä tilassa saatamme raivopäissämme sanoa jotain todella typerää ja peruuttamatonta. Parasta onkin ottaa aikalisä.

6. Valitse taistosi tarkkaan

Kun asut ja jaat kodin jonkun kanssa, on sanomattakin selvää, että puolisosi tekee ja sanoo välillä asioita, joista et ole samaa mieltä. Kaikista kumppanisi ärsyttävistä piirteistä ei kuitenkaan kannata nostaa äläkkää.

Jos jokin piirre ylittää ärtymyskynnyksesi, anna hetki ajatuksellesi aikaa ja mieti, onko asia oikeasti sellainen, josta haluat kumppanillesi huomauttaa. Jos kumppanillasi on esimerkiksi tapana jättää likaisia sukkiaan ympäri asuntoa, voit antaa sen olla. Varsinkin, jos jokin vakavampi aihe aihuettaa todellista harmia. Kuten se, että kumppanisi vitsailee sinusta ystävienne kuullen.

Lähde: Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat