Tulevaisuudessa ei enää ongelmaa hukatuista avaimista? Nurmijärvellä kerrostalon ovet aukeavat pian puhelimen avulla

Koneen kehittämä Residential Flow-ratkaisu mahdollistaa rakennuksen pääoven avaamisen pelkän puhelimen avulla. Koneen liiketoimintajohtaja vakuuttaa, että palvelussa ei ole tietoturvariskejä.

Saavut kotiin ja jo muutaman metrin päästä rakennus tunnistaa sinut älypuhelimen bluetooth-yhteyden avulla. Avaimia ei tarvitse kaivaa kassin pohjalta, sillä ovet aukenevat automaattisesti ja hissi odottaa jo alhaalla. Nappia ei tarvitse edes painaa, kun hissi vie sinut oikeaan kerrokseen kotiovelle.

Unohtuiko lapselta taas avaimet kotiin? Voit päästää hänet taloon sisään, vaikka itse ei olisi kotona puhelimesi avulla.

Tämä on pian todellisuutta kesäkuussa valmistuvassa uudiskerrostalossa Nurmijärvellä. Rakennukseen otetaan käyttöön Koneen kehittämä Residential Flow -ratkaisu, joka tarjoaa täysin uudenlaisia vaihtoehtoja tavalliselle avaimelle.

– Tarkoituksena on arjen helpottaminen ja liikkumisen sujuvoittaminen asuinrakennuksessa. Ei tarvitse enää laskea niitä ostoskasseja maahan, kun ovi aukeaa itsestään, kertoo Kone Hissit Oy:n liiketoimintajohtaja Sami Vesala.

Residential Flow -ratkaisua on testattu jo yhdessä kiinteistössä Hyvinkäällä vuoden ajan. Palaute on ollut pääasiassa positiivista. Erityisesti järjestelmä helpottaa vanhuksia ja ihmisiä, joilla liikkuminen on huonoa tai rajoitettua, ja lapsiperheitä, joilla saattaa olla kädet täynnä lasten, lastenvaunujen ja kassien takia.

Näin mobiiliavain toimii

Residential Flow -ratkaisun avulla asukas voi avata kotirakennuksen oven oman älypuhelimensa avulla, johon on asennettu Koneen kehittämä sovellus. Jo muutama metri ennen ulko-ovea puhelin saa datayhteyden ja bluetoothin avulla yhteyden järjestelmän pilvipalveluun, joka tunnistaa käyttäjän. Tämän jälkeen asukas vielä hipaisee seinässä olevaa laitetta ja ovet rakennukseen aukenevat.

– Se on siksi, että jos asukas jää vaikka muutaman metrin päähän juttelemaan, ovi ei aukea turhaan tai jos joidenkin ihmisten ei halua pääsevän sisään, voi odottaa hetken, ennen kuin avaa oven itselleen. Asiakaspalautteessa kävi ilmi, että ihmiset haluavat estää ei-haluttuja ihmisiä pääsemästä sisään, Vesala selittää.

Ainoa tapa avata ovet ei kuitenkaan ole älypuhelin ja siihen asennettava sovellus, vaan vaihtoehtoina ovat myös Koneen kehittämä avaimenperä, pin-koodi ja toki aivan perinteinen mekaaninen lukkoavain.

– Olemme lähteneet siitä lähtökohdasta, että sisään pitää päästä vaikka puhelimesta loppuu akku, pin-koodia ei muista tai avaimenperä on jäänyt kotiin. Sitten jää aina se tavallinen avain vaihtoehdoksi.

Ystävän voi päästää rakennukseen vaikka työpaikalta

Vierailijan hallintajärjestelmän avulla taas ystävä voi soittaa pääovelta löytyvällä ovipuhelimella, jolloin puhelu yhdistyy suoraan asukkaan puhelimeen. Yhtä nappia painamalla alaoven voi avata ja samalla hissi hakee vierailijan oikeaan kerrokseen.

Näin edes pizzalähetille tai paketintuojalle ei tarvitse selittää asunnon koordinaatteja, hissi vie automaattisesti perille.

Samalla mahdollista on tehdä myös väliaikaisia avaimia, jotka toimivat esimerkiksi tietyn ajan tai tiettyyn kellonaikaan joka viikko. Näin esimerkiksi siivoojan ei tarvitse aina soittaa ovipuhelimella, vaan hän pääsee taloon sisään joka keskiviikko kello 16-17.

Vielä vain julkisissa ovissa

Vesala tarkentaa, että uusi Residential Flow -järjestelmä on ainakin aluksi käytössä vain taloyhtiön julkisissa ovissa, eli kotiovea ei vielä pelkän puhelimen avulla pysty avaamaan. Esimerkiksi vierailijat pääsevät siis taloyhtiön rappuun ja oikeaan kerrokseen, mutta viimeinen ovi täytyy asukkaan käydä itse avaamassa.

– Suomessa asukkaat ovat halunneet vielä pitää mekaanisen lukon kotiovessa. Maailmalla ollaan jo ehkä vähän enemmän edellä, kotiovi on myös hallittavissa etäyhteydellä ja vaikka lähetin voi päästää viemään paketin ihan kotiin asti, Vesala kertoo.

– Suomi on tässä asiassa vielä vähän konservatiivisempi ja me tulemme vähän perässä, vaikkakin on jo nähtävissä ajattelun muuttuvan pikku hiljaa varsinkin nuorten keskuudessa.

Ei todennäköisiä tietoturvariskejä

Miten taas on uuden teknologian tietoturvan laita?

– Olemme lähteneet siitä, että järjestelmä on niin turvallinen kuin parhaat etänä ja netin kautta hoidettavat järjestelmät ovat, Vesala vakuuttaa.

– Me ei myöskään Koneella tallenneta henkilörekisteriä mihinkään. Järjestelmä rakennetaan niin, että jokainen käyttäjä saa oman lisenssi-id:n ja konfiguroi itse applikaatioon kotikerroksensa.

Kone ei siis itsekään tiedä, kuka rasukas tulee akennukseen sisään ja missä asunnossa hän asuu. Järjestelmän toimintaan tarvittavat tiedot tulevat ainoastaan ID-numeroista.

– Olemme suunnitelleet alusta asti järjestelmän täyttämään uuden EU:n henkilötietolain vaatimukset, Vesala jatkaa.

Asetukset kuntoon

Ainoa konkreettinen arkipäivän riski, joka Vesalan mukaan voisi olla mahdollinen, olisi se, että joku juoksee sisään oven ollessa auki. Toisaalta sama riski on mekaanisessa avaimessa. Takaa-ajotilanteessa kannattaakin mieluummin käyttää mekaanista avainta, sillä automaattinen järjestelmä avaa oven apposen auki pieneksi hetkeksi.

Entä jos puhelimen hävittää?

– Puhelimen käyttämisessä voi valita erilaisia turvallisuustasoja. Pienin turvallisuustaso on, että ovi aukeaa, kun laitteen vie lähelle. On mahdollista myös valita puhelimesta joko pin-koodi tai sormenjälkitunnistus ennen kuin sovelluksen avaa. Suosittelemme tietysti, että pitää näitä turvallisuustasoja päällä, jos käy niin, että puhelin varastetaan tai se putoaa, Vesala toteaa.

Vaihtoehto kiinnostaa nuoria

Koneen mukaan kysyntää palvelulle voisi myös totisesti olla. Yhtiön maaliskuussa teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että 46 prosenttia 18–22-vuotiaista ja 43 % 23–35-vuotiaista suomalaisista kokisi arkensa helpottuvan, jos he voisivat käyttää älypuhelintaan avaimina fyysisten avainten sijaan.

Tutkimustulosten mukaan nuoret toivovat asumiselta erilaisia asioita kuin vanhemmat sukupolvet. Lähes puolet 18–22-vuotiaista suomalaisista kokee hyötyvänsä siitä, että voisi tarvittaessa päästää jonkun asuinrakennukseensa älypuhelinsovelluksen avulla silloinkin, kun ei itse ole kotona.

Tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset myös hukkaavat avaimia vanhempia ikäpolvia useammin. 18–22-vuotiaista jopa 43 prosenttia oli hukannut avaimensa viimeisen vuoden aikana, kun samassa ajassa yli 56-vuotiaista vain 11 prosenttia oli tehnyt saman.

Koneen kysely teetettiin tutkimusyhtiö Syno Internationalin sähköisessä paneelissa maaliskuussa 2018. Kyselyyn vastasi 1000 18–80-vuotiasta suomalaista miestä ja naista.

***

Suomalaiset tietoturvatutkijat kehittivät laitteen, jolla voi avata kymmeniä tuhansia hotellihuoneita ympäri maailmaa. Katso alla olevalta videolta, miten laite toimii!

Suomalaiskaksikko kehitti hotellihuoneiden ovia avaavan laitteen 0:29

Lue myös:

    Uusimmat