Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko tahtoo selvityksen perhe-etuuksien uudistuksesta

Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) haluaa, että perhe-etuuksien uudistuksesta aloitetaan selvitystyö tällä hallituskaudella.

Saarikon ehdotus esimerkiksi pidentäisi ansiosidonnaista perhevapaata isien osuuden ja vanhempien kesken jaettavan osuuden kohdalla. Äitiysvapaa pysyisi nykyisessä 105 päivässä.  

Jos isä jättäisi perhevapaansa käyttämättä, se ei olisi äidiltä pois, Saarikko sanoo. Hän lisää, että perheillä olisi kuitenkin isän osuuden verran vähemmän vanhempainvapaata käytettävissä.  

- Lapselta se on pois.  

Saarikon mukaan isien vähäinen perhevapaan käyttö on vahvasti sidoksissa siihen, että miehet saavat pääsääntöisesti parempaa palkkaa kuin naiset. Tästä syystä Saarikko uskoo, että kiintiöittäminen ja juuri ansiosidonnaisen vapaan pidentäminen tukisivat sitä, että isät jäisivät hoitamaan lasta kotiin.  

Tulevan ministerin mukaan perhepolitiikassa pitäisi nykyistä paremmin ottaa huomioon myös se, että perheet ovat erilaisia.  

- Nykymallin iso ongelma on, että se lähtee liikaa ajatuksesta, että vanhemmat asuvat saman katon alla ja edustavat eri sukupuolia.  

Kokoomus ei odottaisi seuraavaan kauteen  

Saarikko esittää, että uudistus toteutettaisiin seuraavan hallituskauden aikana sen laajuuden takia sekä siksi, että se lisäisi kuluja.   

- Esitys on tehty sillä ajatuksella, että se ei ole kustannusneutraali.  

Saarikko toteaa, että kyse on järeän kokoluokan uudistuksesta, jota rahoittaa kolmikantainen työmarkkinajärjestelmä.  

- Ottaen huomioon juuri tehdyn kilpailukykysopimuksen, me emme pidä realistisena sanoa samassa lauseessa pidennettyjä ansiosidonnaisia tukia ja nopeaa uudistusta.  
Saarikon ehdotuksen mukaan selvitystyön uudistuksesta toteuttaisi selvitysmies ja parlamentaarinen ohjausryhmä.  

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mielestä uudistuksessa ei ole tarvetta odottaa seuraavaa kautta.  

- Hallituskautta on yli puolet jäljellä. Etsitään yhdessä malli, joka on perheille hyvä ja edistää tasa-arvoa, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessaan.  

Grahn-Laasosen mukaan useita malleja perhevapaiden uudistamisesta on jo esitetty. Kokoomuksen mielestä näistä keskusteluista löytyvät eväät uudistuksen tekemiseen, tiedotteessa sanotaan.  

Lue myös:

    Uusimmat