Mainos

SAK myllertäisi perhe-etuudet – Kotihoidon tuen tilalle 6 kuukautta hoitorahaa

2:07

SAK:n mallissa perhevapaiksi etävanhemmat ja sateenkaariperheet saisivat oikeuden perhe-etuuksiin ja lähes kaikki etuudet korvattaisiin uusilla. Kansanedustaja ja tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei usko muutoksiin tällä hallituskaudella.

– Nykyinen jäykkä järjestelmä ei palvele työelämän ja perheiden tarpeita, joten tässä tarvitaan nyt kokonaisuudistus, kertoo ehdotuksen tänään esitellyt SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta.

SAK korvaisi esimerkiksi kolmivuotiaan lapsen hoitoon oikeuttavan kotihoidon tuen 6 kuukauden pituisella hoitorahalla, jonka voisi myös puolittaa.

Puolitettuna hoitoraha riittäisi yhdelle vuodelle ja olisi suuruudeltaan noin 400 euroa kuussa eli hiukan enemmän kuin nykyinen noin 341 euron suuruinen perusmuotoinen tuki.

Hoitoraha- ja tätä edeltäviä vanhempainrahapäiviä voisi käyttää osissa, vaikka yksittäisinä päinä aina siihen saakka, kunnes lapsi täyttää seitsemän vuotta.

– Eli ei pakoteta siihen, että vanhempainvapaa on sellainen yksittäinen pötkö heti syntymän jälkeen. Jos se sopii perheen ja työelämän tarpeisiin, niin välillä voi käydä töissä ja pitää vanhempainvapaita sitten myöhemmin, Kaukoranta sanoo.

Lähtökohtana tasa-arvoiset perheet

Järjestö haluaa kohdella perheitä tasapuolisesti ja ulottaisi oikeudet perhe-etuuksiin myös etävanhemmille ja sateenkaariperheisiin.

– Miespareilla, naispareilla ja yksinhuoltajilla on nykymallissa vähemmän oikeuksia kuin heteroperheellä, hän sanoo.

Lisäksi esimerkiksi yksinhuoltajat voisivat vahvistaa turvaverkkoaan siirtämällä perhevapaita esimerkiksi isovanhemmille tai muille perheenjäsenille.

Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi ehdotusta tuoreeltaan. Hänen mukaansa mallissa on tunnistettu monimuotoiset perheet ja etsitty ratkaisuja, jotka olisivat mahdollisimman joustavia.

Muutos kotihoidon tukeen olisi hänestä kuitenkin suuri.

– Se haastaa suomalaisen työelämän melkoiseen joustojen ja osa-aikaisuuden ymmärrykseen ja suomalaisen varhaiskasvatusjärjestelmän ihan uudenlaiseen menettelyyn, jossa työ ja perhe vuorottelisivat vahvasti limittäin, Saarikko toteaa.

Saarikko ei usko näin järeisiin toimenpiteisiin tällä hallituskaudella, mutta pitää ehdotusta hyvänä keskusteluavauksena. 

Hänen mukaansa nykyiseen järjestelmään on mahdollisuus tehdä tarvittaessa myös yksittäisiä parannuksia esimerkiksi etävanhempien mahdollisuuksiin käyttää perhe-etuuksia. 

– Suomalaiseen järjestelmään luotu hyviä elementtejä, kuten viime hallituskaudella joustava hoitoraha, joka on ikään kuin tuki sille, että töihin voisi palata vanhempainrahan jälkeen osa-aikaisesti, Saarikko kuvaa.

SAK toivoo, että ehdotus saisi tuulta alleen. 

– Kyllä minä toivon, että tämä etenisi. Me ollaan rakennettu kustannusneutraali malli, jolla on saavutettu niitä tavoitteita, joita yhteiskunnassa on haluttu. Toivoisin, että järjestöt ja puolueet ottavat tästä kopin, Kaukoranta sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.