Mainos

Perhevapaiden uudistus herättää epäilyjä: Onko kyseessä puolitiehen jäävä uudistus?

1:54

Hallitus lähtee uudistamaan perhevapaita tiukoilla reunaehdoilla, jotka herättävät esimerkiksi työmarkkinajärjestöissä epäilyjä siitä, onko kyseessä lopulta todellinen vai puolitiehen jäävä uudistus.

Hallitus ilmoitti lähtökohdakseen, että perheiden valinnanvapaus säilyy, kotihoidon tuki ja mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen asti kotona säilytetään ja ettei perhevapaisiin laiteta lisää rahaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myönsi eurojen rajaavan uudistusmahdollisuuksia. Hänen mukaansa liikkeelle lähdetään rukkaamalla sisäisesti olemassa olevaa järjestelmää.

– Mutta minusta se ei silti tarkoita, että uudistuksesta pitäisi tulla laimea tai pieni, Saarikko sanoi budjettiriihen jälkeen.

Saarikon mielestä kuukausien jakamisen ohella pitää pohtia, miten osa-aikatyön mahdollisuuksia lisättäisiin ja päästäisiin irti kokonaan kotona tai kokonaan töissä -kulttuurista.

Hallituksessa ei ole vielä tarkemmin linjattu tai edes keskusteltu kuukausista, kiintiöistä tai nykyisen systeemin muutoksista. Hallituksen sisällä on myös jossain määrin erilaisia näkemyksiä rahankäytöstä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi lähtökohdan olevan, että uudistus toteutetaan kustannusneutraalisti, mutta keskusta olisi valmiimpi heruttamaan uudistukseen rahaakin, jos sitä säästyy esimerkiksi syntyvyyden laskusta johtuen.

"Lasta voi hoitaa 3 vuoteen asti, muttei kokoaikaisesti"

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksalan mukaan nyt pitää oikeasti puuttua sekä perhevapaiden jakautumiseen vanhempien kesken että kotihoidon tukeen, joka EK:n näkökulmasta syrjäyttää naisia työmarkkinoilta.

– Jos näitä kahta elementtiä ei perhevapaauudistuksessa ole, silloin sen työllisyystavoitetta tai naisten työmarkkina-aseman parantamistavoitetta ei saavuteta, ja uudistus jää torsoksi.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK katsoo niin ikään, että myös kotihoidon tuen tarkastelemiseen pitäisi olla valmiutta.

– Me toivoisimme, että se kokonaisuus olisi valmistelussa mukana, niin perhevapaat kuin kotihoidon tuki. Meidänkin mallissamme lasta voi hoitaa 3 vuoteen asti, muttei kokoaikaisesti, sanoo johtaja Saana Siekkinen.

Hallitus lupaa ottaa järjestöt mukaan uudistuksen valmisteluun, mutta tarkempi malli on vielä auki.

Pieni- ja keskituloisten päivähoitomaksut kevenevät

Nykyisin äidit käyttävät leijonanosan vanhempainvapaista, joista vain pieni osa on kiintiöity isille. Erityisesti kotihoidon tuella lasta hoitavat lähes aina äidit.

Perhevapaauudistuksen ohella hallitus kertoi torstaina satsauksista päivähoitoon.

Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan ensi vuonna kaikkiaan 70 miljoonalla eurolla niin, että alennukset kohdistuvat pieni- ja keskituloisille. Toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin.

Kokonaan maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee 6 700 perhettä lisää. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.