Mainos

Kokoomus uudistaisi perhevapaat jo tällä hallituskaudella, hallituskumppanit vastustavat

1:55

Hallituspuolueiden välillä on suuria näkemyseroja naisten työllisyyslääkkeeksi ehdotetun perhevapaajärjestelmän uudistamisesta. Kokoomus olisi valmis perhevapaaremonttiin jo tällä hallituskaudella. Hallituskumppaneiden mielestä uudistus tarvitsisi perusteellisemman valmistelun.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja kokoomuksen naisten liiton puheenjohtaja Sofia Wikman kirjoittivat asiasta tänään Helsingin Sanomien mielipideosastolla.  

– Hallitus voisi puoliväliriihessä sopia niistä lähtökohdista ja siitä mallista, millä tätä voitaisiin alkaa valmistelemaan ja perhevapaauudistus voitaisiin toteuttaa jo tällä hallituskaudella, Grahn-Laasonen (kok.) totesi tänään eduskunnassa.

Hallituskumppanit keskusta ja perussuomalaiset eivät innostu kokoomuksen irtiotosta.

– Suomi ansaitsee ja tarvitsee perhevapaauudistuksen, mutta myös hyvän valmistelun, mutta sitä ei ole turha kiirehtien toteuttaa, sanoi tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.)

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) ärähti viime viikolla virinneeseen keskusteluun, ettei tämä hallitus koske kotihoidontukeen.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila totesi tänään eduskunnassa, että "hallitusohjelman mukaan mennään". 

– Tämä vaatii kyllä laajempaa valmistelua, että olisi jo puoliväliriihessä jotain erityistä valmista, Mattila (ps.) kommentoi kokoomuksen ehdotusta.

Kokoomus pohjaa SAK:n malliin

Kokoomusta miellyttää SAK:n viime keväänä julkaisema perhevapaamalli.

Se muun muassa korvaisi alle 3-vuotiaasta lapsesta maksettavan kotihoidon tuen kuuden kuukauden pituisella hoitorahalla.

Mallissa vanhempien tuloihin sidottu ansiosidonnainen vanhempainrahajakso pitenisi nykyisestä ja raha jaettaisiin tasan vanhempien kesken. 

– SAK:n malli antaa lähtökohdat neuvotella eteenpäin eli siinä ideana on se, että tämä ansioihin sidottu vanhempainrahakausi pitenisi ja vastaavasti hoitorahakausi lyhenisi, Grahn-Laasonen sanoi.

Saarikon mukaan tarvittaisiin iso arvokeskustelu siitä, voitaisiinko ansiosidonnaista vanhempainvapaakautta pidentää. 

– Vaatii ison arvokeskustelun siitä, että onko se se kohta, johon tämä kolmikantainen työmarkkinajärjestöjenkin rahoittama malli on valmis löytämään uudistuksia, Saarikko sanoi. 

– En näe, että tässä nyt on erityisesti joku malli valittavana, vaan se on jotakin sellaista, mikä on suomalaisille lapsiperheille hyvä, Mattila sanoi. 

SDP ei näe esteitä etenemiselle

Pääoppostiopuolue SDP:n mukaan hallituksen olisi korkea aika tarttua perhevapaauudistukseen.

SDP:n mielestä tärkeää olisi saada naisten työlllisyysastetta nostettua ja myös edistää tasa-arvoa. 

– Nyt tarvitaan kokonaisuusuudistus, ihmettelen, että sitä ei voi hallitukselta tulla. Siitä puhutaan paljon ympäripyöreitä, mutta aika on kypsä, ihmiset odottavat tätä, totesi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd). 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.