Tukholmassa mellakoinut nuori: Tuntuu hyvältä saada iskeä takaisin

Tukholmassa on yritetty löytää selityksiä viime öiden rauhattomuuksiin.

Toimittaja Duraid Al-Khamsi kirjoitti Svenska Dagbladetissa Husbyn parvekkeella paniikissa itkevästä äidistään. Äiti katselee yön levottomuuksia ja huutaa "Bagdad".

Husbyn keskustassa iranilaistaustainen keski-ikäinen mies puhuu "tylsistyneestä nuorisosta, joka vain innostuu saamastaan huomiosta". Kolmen mellakkayön jälkeen selityksiä levottomuuksille ja tulkintoja niiden vakavuusasteesta piisaa laidasta laitaan.

Aftonbladetin kolumnisti Lena Mellinin mukaan lentävät kivet ja palavat autot ovat puolestaan todisteena epäonnistuneesta politiikasta, joka on jatkunut pitkään.

Mellin muistuttaa, kuinka joka viides Husbyn 16-19-vuotiaista on käytännössä ilman työtä tai opiskelupaikkaa. Koulutulokset ovat heikkoja, ja monet elävät sosiaalitukien varassa.

Nyt Ruotsissa ihmetellään, miksi maahanmuuttajalähiöille on käännetty selkä. Missä panostukset kouluihin? Työllistämistoimenpiteisiin?

"Kyttä on sika"

Pinnan alla on kytenyt pitkään turhautuneisuutta, toivottomia tulevaisuudennäkymiä, mutta mistä kipinä mellakoihin? Syyksi on heitetty esiin myös viimeviikkoista välikohtausta, jossa 69-vuotias mies kuoli poliisin luodista saamiinsa vammoihin.

Selityksen esitti nuorisojärjestö Megafonen levottomuuksien jo alettua. Ruotsalaislehdissä kysytään nyt, oliko tämä todellinen kipinä vai jälkikäteen rakennettu selitys, joka on vain ruokkinut vastakkainasettelua.

Poliisin toimintaa tutkitaan, mutta selvää on, ettei lähiöissä virinnyt "kyttä on sika" -asenne katoa hetkessä. Lisää sytytysnestettä on saatu poliisin rasistisista kommenteista.

– Tuntuu hyvältä saada iskeä takaisin, poliisia kivittänyt nuori kertoo tv-uutisille.

Poliisia vastassa on toisinaan 12-13-vuotiaita nuoria, ja matka rakentavaan dialogiin vaikuttaa toivottoman pitkältä. Kapinoivan nuorison luottamus virkavaltaan on nollassa, ja pääministeri Fredrik Reinfeldtin tapaan moni vetoaa tilanteen rauhoittamiseksi paikallisyhteisöjen voimaan: vanhempiin, aikuisiin, järjestöihin, oppilaitoksiin - ja järjettömyyksistä kärsiviin naapureihin.

Ilman niiden apua sotatannerta muistuttaville näkymille ei ole luvassa pikaista loppua.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat