Poliisi Fredrikin lapsi vetosi isäänsä: "Kiltti, älä mene" – Ruotsin mellakoissa loukkaantunut ainakin 40 ihmistä

MTV Norrköpingissä: Mellakointi jatkunut Ruotsissa läpi pääsiäisen – tältä paikan päällä näyttää nyt 5:25
MTV Norrköpingissä: Mellakointi jatkunut Ruotsissa läpi pääsiäisen – katso toimittajamme raportti.

Örebron väkivaltaisen mellakan jälkeen Fredrik Brokopp sai komennuksen Malmöhön. Aftonbladetin haastattelema ruotsalaispoliisi kertoo itkuisen lapsen vedonneen isäänsä, että tämä ei lähtisi paikalle. 

– Örebrossa kaksitoista loukkaantunutta poliisia. Kaksi poltettua poliisin bussia, lapsi kirjoittaa lehden julkaisemassa tekstiviestissä.

– Kiltti älä mene, lapsi vetoaa isäänsä. 

– Puhuessaan puhelimessa enemmän tai vähemmän itkevän lapsen kanssa, tuntuu se isän sydämessä, Brokopp myöntää.

Itse hän kertoi olleensa valmiina kohtaamaan mellakoitsijat.

Kuvat mellakkapaikoilta näyttävät kuitenkin sotatantereelta. Norrköpingin kaupunginosassa Navestadissa mellakat olivat paikalla olleiden poliisien mukaan pahimmat, mitä he ovat urallaan kokeneet.

– Kuvailisin sitä lyhyesti ilmaistuna sotana. Tarkoituksena on todellakin poliisien satuttaminen vakavasti, sanoo yksi poliiseista Expressenille.  

"Huoranpenikka polttaa Koraanin"

Ruotsissa poliisi epäilee, että viime päivien mellakoitsijoiden kohteena oli nimenomaan poliisi ja yhteiskunta. Osalla tekijöistä on poliisin mukaan yhteyksiä rikollisjärjestöihin ja moni heistä on poliisin vanha tuttu.

Mellakat alkoivat kuitenkin sen jälkeen, kun tanskalainen Stram Kurs -äärioikeistopuolueen johtaja Rasmus Paludan aloitti vaalikokousten sarjan Ruotsissa ja poltti tapahtumissaan Koraaneita. Tarkoituksena oli muslimien loukkaaminen. 

Paludan on saanut aiemmin Koraanien polttamisesta sakkoja  ja tuomioita kunnianloukkauksista sekä kiihottamisesta tiettyä kansanryhmää vastaan. 

Poliisi kertoi eilen tiedotustilaisuudessa, että yhteensä mellakoissa on loukkaantunut ainakin 26 poliisia ja 14 siviiliä. Lisäksi pariakymmentä poliisiautoa on vahingoitettu.

Mellakoihin ihmisiä vedettin mukaan sosiaalisen median kautta.

– Kaikki tänään keskustaan. Huoranpenikka polttaa Koraanin 18.30, kirjoitetiin yhdellä Instagram-tilillä, jossa on julkaistu myös videopätkä mellakoista.

Expressenin mukaan tilillä vastattiin kysmykseen väkivallasta poliiseja kohtaan näin.

– Meistä on kiusallista, että poliisit eivät kykene vastustamaan sataa ihmistä. Tietysti on väärin heittää kiviä pelastustoimea kohti, mutta on heitä, jotka eivät siitä välitä. 

Paludan palaamassa Ruotsiin

Samaan aikaan, kun Norrköpingissä ja Linköpingissä mellakat olivat täydessä käynnissä 40-vuotias Paludan julkaisi sosiaalisessa mediassa videon, joka osoitti miehen olevan jo sunnuntaina takaisin Kööpenhaminassa. 

Norjalaisen TV2:n  haastattelussa hän kertoo palaavansa Ruotsiin mahdollisesti viikon kuluttua. Kiinnostus Ruotsiin selittyy sillä, että Paludanin isä on ruotsalainen. 

Sopii toivoa, että äärioikeistojohtajan vaalitapaaminen sujuu yhtä sujuvasti kuin nyt Jönköpingissä.

Svenska Dagbldetin mukaan kirkonkellot soivat Råslättin kaupunginosassa peittäen Paludanin puhetta, ja muslimit saapuivat torille rukoilemaan. Heidän lähdettyään jäljelle jäi vain Rasmus Paludan magafonin ja Koraanin kanssa.

Tosin on mahdollista, ettei Paludan tällä kertaa saa lupaa vaalikiertueelleen.  Niin Linnköpingin kuin Norrköpingin kunnat ovat pyytäneet poliisia, että lupia taphtumien järjestämiseen ei  myönnetäisi.  

Lue myös:

    Uusimmat