Tukes: Markkinoilla syöpävaarallisia koruja – myyjien kerättävä tuotteet takaisin ostajilta

0:20
Videolla esitellään Tukesin löytämät, lainsäädännön vastaiset korut.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedottaa löytäneensä markkinoilta lainsäädännön vastaisia koruja, joista on liikaa raskasmetalli kadmiumia ja joista liukenee liikaa nikkeliä.

Tukes muistuttaa, että kadmium on raskasmetalli, joka saattaa aiheuttaa syöpää ja jota ei saa olla koruissa yli 0,01 painoprosenttia. Nikkelin liukeneminen koruista saattaa puolestaan aiheuttaa kosketusallergiaa tai pahentaa nikkelille jo herkistyneen henkilön oireita.

Tukes kertoo velvoittaneensa tuotteiden myyjiä poistamaan vaaralliset korut markkinoilta, ja ne määrättiin myös kerättäväksi takaisin kuluttajilta.

Pistokoe paljasti viisi lainsäädännön vastaista korua 

Tukes valvoi 2017–2018 erityisesti sellaisia yrityksiä, joista oli aiemmin löytynyt vaatimustenvastaisia koruja ja korunosia. Kahdeksasta liikkeestä hankittiin yhteensä 34 korutuotetta testattavaksi. Tuotteet valittiin pistokoemaisesti pääosin verkkokaupoista.

Lainsäädännön vastaisia koruja löytyi viisi. Neljässä oli liikaa kadmiumia, ja yhdestä liukeni nikkeliä yli sallitun raja-arvon.

Kaikista viidestä tuotteesta tehtiin palautusmenettelypäätös, eli myyjien on poistettava tuotteet myynnistä ja kerättävä jo myydyt tuotteet takaisin käyttäjiltä.

Rajoitusten noudattaminen koruja myyvien yritysten vastuulla 

Kemikaalirajoitusten noudattaminen on EU-lainsäädännön mukaan jokaisen koruja myyvän yrityksen vastuulla, ja yritysten pitää tutustua lainsäädäntöön hankkiessaan koruja myyntiin.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja