Tukehtumisvaara ja muut syyt lelujen hylkäämiseen – katso lista

Suomessa testatut lelut ovat usein suhteellisen turvallisia. Kaikki lelut eivät kuitenkaan läpäise suoritettuja testejä. MTV.fi selvitti, mitkä ovat yleisimmät syyt lelujen hylkäämiseen.

Tullilaboratorion jaostopäällikkö Arja Meriläinen paljastaa testien jälkeen lelujen hylkäämiseen johtaneet syyt. Tänä vuonna tullilaboratoriossa on testattu hieman vajaa 800 lelua ja näistä vähän alle 10 prosenttia on hylätty testauksen seurauksena.

Pakkausmerkinnät

Kaikista yleisin syy lelujen hylkäämiseen johtui pakkausmerkintöjen, varoitusmerkintöjen sekä ohjeiden puuttumiseen tai niiden puutteellisuuksiin. Meriläisen mukaan näitä puutteellisia merkintöjä ilmenee eniten leluissa, joita ei ole tarkoitettu alle 3-vuotialle lapsille. Tänä vuonna tällaisia tapauksia on enemmän, kuin viime vuonna. Viime vuonna tällaisia tapauksia oli nimittäin 24 kappaletta ja tänä vuonna 28 kappaletta tähän mennessä.

Pakkausmateriaalit

Useiden lelujen hylkäys johtui myös lelujen pakkauksessa käytettyjen muovikalvojen ja -pussien liian pieni paksuus, joka saattaa aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Ftalaattipitoisuus ja paristot

Leluja hylättiin myös liian suuren ftalaattipitoisuuden takia. Muovin pehmentämiseen käytetyt ftalaatit on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi aineiksi. Liian suuren ftalaattipitoisuuden lisäksi lelujen hylkäämistä ovat aiheuttaneet paristo- ja muuntajalelujen ohjeissa tai paristotilan merkinnöissä olleet puutokset.

Mekaaniset ominaisuudet

Alle 3-vuotiaille lapsille tarkoitetuista leluista 8 kappaletta testatuista on hylätty niiden mekaanisten ominaisuuksien takia. Osa näistä leluista ei ole läpäissyt esimerkiksi vetotestiä tai painotestiä. Testissä lelun päälle pudotetaan esimerkiksi kilon painoinen punnus. Testissä seurataan muun muassa sitä, että löytyykö lelun sisältä hajoamisen aikana vaarallisia osia.

Syttyvyys ja liike-energia

Tänä vuonna testatuista leluista nopean syttyvyyden takia on hylätty yksi leikkiteltta. Ammuslelujen liike-energia on ollut liian suuri osassa leluista, mutta nämä eivät onneksi ole kovinkaan yleisiä syitä lelujen hylkäämiseen.

Leluja ostaessa on tärkeää huomioida löytyykö paketin kyljestä muun muassa CE-merkintä sekä valmistajan yhteystiedot. Muutoin kannattaa varmistaa myyjältä, että tuotteesta ei löydy haitallisia aineita kuten esimerkiksi atsovärejä, ftalaatteja sekä dimetyylifumaraatteja.

Lue myös:

Ira Juvonen, ira.juvonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat