Mainos

Ostitko tämän lasten suosikkilelun pukinkonttiin? Voi aiheuttaa vakavan palovamman ja tukehtumisen

1:43

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on selvittänyt muun muassa joulun hittilahjalelujen, lasten kosmetiikan sekä sauna- ja huonetuoksujen turvallisuutta.

Tukesin mukaan tulokset ovat huolestuttavia. Useasta hittituotteesta on löytynyt turvallisuuspuutteita.

Tukes testautti 20 joulun suosikkilelua, joista neljästä löydettiin vakava vaara.

Ehkä tunnetuin lelu on lasten suosikkisarja Ryhmä Hausta tuttu Samppa. Sampan rooliasusta löytyi vakava palovammavaara ja tukehtumisvaara. Puku syttyy liian helposti ja pakkausmateriaalina on käytetty liian ohutta muovipussia, joka aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Pintoyn vieterivetoisessa ralliautossa on tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia. Hape ABC:n nuppipalapelissä samoin. New Classic Toysin City Tour Busissa on Tukesin mukaan myös tukehtumisvaara. Lelusta irtoaa alle 3-vuotiaille vaarallisen pieniä osia. Crystal -kiteidenkasvatussarjassa ei ole turvallisen käytön kannalta tarvittavia käyttöohjeita eikä kemikaalien luetteloa suomeksi ja ruotsiksi.

Näiden lisäksi viidestä muusta lelusta löytyi lieviä merkintäpuutteita, jotka eivät aiheuta käytön kannalta vakavaa vaaraa.

Tukesin testeissä vaarallisiksi osoittautuneista leluista on jo lähtenyt tietoa eteenpäin.

– Lelut on joko jo vedetty myynnistä tai vedetään aivan näinä päivinä, kertoo ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista.

Meikit ja saunatuotteet myös syynissä

Tukes valvoi myös lasten kosmetiikkaa.

20:stä tuotteesta tarkistettiin pakkausmerkinnät sekä ainesosaluettelon perusteella tutkittiin, etteivät valmisteet sisällä kiellettyjä ainesosia.

Tukes kertoo, että yhdestäkään tuotteesta ei löytynyt kosmetiikkalainsäädännön perusteella kiellettyjä ainesosia. Puutteita havaittiin pakkausmerkintöjen osalta.

Saunatuoksujen suhteen tulokset olivat huonot: 85:stä tuoksusta 80 prosentissa oli puutteita varoitusmerkinnöissä. Ne vaihtelivat lievistä puutteista varoitusmerkintöjen puuttumiseen kokonaan.

Useimmat saunatuoksut on luokiteltu herkästi syttyviksi ja terveyshaittaa aiheuttaviksi. Jos saunatuoksua joutuu laimentamattomana iholle, se voi aiheuttaa allergisen reaktion.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.