Mainos

Joulun hittileluissa turvallisuuspuutteita tukehtumisvaarasta kemikaaleihin – näin leluja testataan

7:09

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin selvityksessä joulun hittilahjasta on löytynyt turvallisuuspuutteita. 20 testatun lelun joukosta neljästä löytyi vakava vaara. Ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista havainnollisti Huomenta Suomessa, kuinka leluja testataan.

Leluja valmistavat yritykset ja jälleenmyyjät ovat vastuussa lelujen turvallisuudesta. Tukesin suorittama valvonta on pistokoeluontoista.

Merenkiven mukaan yleisimpiä vaaratekijöitä ovat pienten lasten leluista irtoavat osat, jotka voivat takertua lapsen henkitorveen. Myös leluissa käytettävät kemikaalit saattavat ylittää sallitut raja-arvot.

Katso yllä olevalta videolta, miten pienten lasten lelujen turvallisuutta testataan käytännössä. Studiossa on mukana leluja, joissa on havaittu turvallisuusriskejä, mutta myös testeistä puhtain paperein selvinnyt esimerkki. Videolla selviää myös, miten joulun suosikkilelu Hatchimals pärjäsi testissä.

Naamiaisasut saattavat olla valmistettu helposti syttyvistä materiaaleista. Tukesin testissä Ryhmä Hausta tutun Sampan rooliasusta löytyi vakava palovammavaara ja tukehtumisvaara. Puku syttyy liian helposti ja pakkausmateriaalina on käytetty liian ohutta muovipussia, joka aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Pienten lasten lelujen ikärajat kertovat turvallisuudesta

Leluista löytyviä ikämerkintöjä kannattaa Merenkiven mukaan noudattaa etenkin silloin, kun kyseessä on kolme vuotta täyttäneelle tarkoitetusta lelusta. Jos lelu on kielletty alle kolmevuotiaalta, rajoitus perustuu nimenomaan lelun turvalliseen käyttöön.

Viisi vuotta täyttäneille tarkoitetuissa leluissa ikämerkintä on ennemminkin suositus, joka kertoo että sen ikäisellä lapsella on tarvittavat taidot käyttää lelua.

Merenkiven mukaan ikämerkinnöissä harvemmin on huomautettavaa.

– Ennemmin melkein huomaa, että leluja kielletään herkästi alle 3-vuotiailta. Siitä löytyy vähän sellaista ylivarovaisuutta.

Lelun hinta ei Merenkiven mukaan kerro sen turvallisuudesta. Myöskään lelun valmistusmaalla ei ole turvallisuuden kannalta merkitystä.

Jos lelun turvallisuus arveluttaa, pakkauksesta voi tarkistaa, että siitä löytyy CE-merkintä. Se on viranomaisia varten suunniteltu valmistajan takuu siitä, että tuote on turvallinen

Leluissa ilmenneitä vakavia turvallisuuspuutteita käsiteltiin myös Seitsemän uutisissa 14. joulukuuta. 

1:43


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.