"Tuhoisa resepti" – johtava asiantuntija varoittaa Ranskan ympäriajon suunnitelmasta: suurtapahtuma voisi aiheuttaa uuden tartunta-aallon

Pyöräilyn Ranskan ympäriajon järjestäjien suunnitelma pitää perinteikäs ja yleisöä liikuttava suurtapahtuma elokuussa on Edinburghin yliopiston globaalin terveyden asiantuntijan Devi Sridharin mukaan vaarallinen.

Tämän hetken suunnitelman mukaan Tour de France on tarkoitus järjestää elokuussa. Sridharin mukaan siitä suunnitelmasta on kuitenkin mitä todennäköisimmin luovuttava.

– Se on kivulias päätös, mutta heillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, Sridhar sanoo Cycling Newsin haastattelussa.

– Viisainta olisi peruuttaa koko tapahtuma tältä vuodelta.

Sridharin mukaan tapahtuma, joka perinteisesti liikuttaa kymmeniä tuhansia ihmisiä ympäri Ranskaa ja houkuttaa paikalle pyöräilyintoilijoita lukuisista Euroopan maista, voisi aiheuttaa uuden koronatartunta-aallon.

Vaikka pyöräilyn ystävien saapumista paikan päälle onnistuttaisiin jollain tasolla suitsimaan, Ranskan ympäriajossa liikkuu pyöräilijöiden lisäksi massiivinen määrä muita työntekijöitä.

– Tourin järjestäjien on punnittava riskejä hyötyihin nähden. Tuhansia ihmisiä ympäri maailman saapuu yhteen ja liikkuu kaupungista toiseen. Tällaisessa ympäristössä virus voi kukoistaa – se voi olla tuhoisa resepti, Sridhar varoittaa.

Alun perin Tour oli tarkoitus polkea kesäkuun 27. päivästä lähtien. Koronaviruspandemia kuitenkin sai järjestäjiä siirtämään kolmeviikkoista kilpailua kahdella kuukaudella siten, että se alkaisi 29. elokuuta. Sridharin mukaan se ei kuitenkaan riitä.

– Tämä on pitkän aikavälin ongelma, krooninen ongelma. Virus on tullut jäädäkseen ja iskee takaisin. Vaikka Ranska saisi sen kontrolliin elokuuhun mennessä, ongelmaksi muodostuu tietenkin ihmiset, jotka matkustaisivat paikan päälle muista maista.

Urheilijoiden ja pyöräilytallien jatkuva testaaminen ja ihmisten terveyden tarkkailu aiheuttaisi niin suuria ponnistuksia, ettei koko ympäriajon järjestämisessä olisi Sridharin mukaan minkäänlaista mieltä.

Sridharin mukaan viruksen vastaisen rokotteen saapuminen markkinoille on aikaisintaan vuoden tai puolentoista vuoden päässä.

Lue myös:

    Uusimmat