Mainos

Tuhat ihmistä loukkaantui Rostockin G8-mellakassa

Poliisi pidätti yli sata protestoijaa. Arviot mielenosoitukseen osallistuneiden määrästä vaihtelevat 30 000 ja 80 000 ihmisen välillä.

Saksan Rostockissa puhjenneessa mielenosoituksessa on loukkaantunut 433 poliisia, joista 30 vakavasti, kertoo poliisi. Mielenosoittajista loukkaantui ainakin 520, heistä 20 vakavasti.

Poliisi kertoo pidättäneensä 125 mielenosoittajaa, mutta mielenosoittajien huoltohenkilöstön mukaan pidätettyjä olisi ainakin 165. Heistä osa pääsi vapaaksi aamupäivään mennessä.

Kansalaisjärjestöt olivat järjestäneet Rostockiin vaihtoehtokokouksen teollisuusmaiden G8-huippukokouksen edelle. Mielenosoitus oli osa kansalaisjärjestöjen kokousta, jossa arvostellaan rikkaiden teollisuusmaiden politiikkaa.

Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 30 000 ihmistä, mutta järjestäjien mukaan jopa 80 000 ihmistä.

Parintuhannen väkivaltaisen mielenosoittajan joukko alkoi eilisiltana heitellä poliisia kivillä ja pulloilla ja sytyttää autoja tuleen, jolloin poliisi käytti kyynelkaasua joukon hillitsemiseksi.

Poliisin mukaan mellakoitsijoissa oli paljon ulkomailta tulleita. Pidätettyjen joukossa oli bulgaareja, itävaltalaisia, japanilaisia, ruotsalaisia, espanjalaisia, ranskalaisia ja venäläisiä.

G8-mellakat Rostockissa 2.6.2007

Suomalaisosallistuja kummeksuu poliisin toimia

Aamulla tilanne oli jo rauhoittunut, kertoo suomalainen Uusi Tuuli -yhdistyksen jäsen Jyri Jaakkola. Eilisessä mielenosoituksessa loukkaantuneiden ja pidätettyjen joukossa ei hänen tietojensa mukaan ollut suomalaisia.

Jaakkola kummeksui poliisin otteita, sillä hänen mukaansa poliisi ampui vesitykillä joukkoon, joka ei tehnyt mitään väkivaltaista. Hänen kuulemansa mukaan ihmisiä pidätettiin illalla sillä perusteella, että heillä oli märät vaatteet.

Toinen maailma on mahdollinen -nimisen mielenosoituksen ja siihen liittyvän konsertin tavoitteena oli arvostella G8-maiden uusliberalistista politiikkaa eli yksityistämistä ja kaupan vapauttamista, kertoi Jaakkola.

Vaihtoehtokokoukseen purjehti myös suomalainen Estella-purjelaiva, jossa järjestetään seminaareja ja työpajoja sekä jaetaan tietoa reilusta kaupasta ja ympäristökysymyksistä.

Iltapäivällä Rostockissa oli jo leppoisa tunnelma

Rostockin mielenosoituksessa paikalla ollut suomalainen Jyri Jaakkola kuvaili tunnelmaa sunnuntai-iltapäivänä paikan päällä leppoisaksi, mutta silti jännitteiseksi.

- Helikopterit pörräävät alueella ja sireenien ääni kaikuu kaukaa. En ole kuitenkaan huolissani, että täällä jäisi jalkoihin, Uusi tuuli -yhdistykseen kuuluva Jaakkola kertoi puhelimitse.

Lauantain mielenosoituksessa oli suomalaisia järjestöaktiiveja, mutta tarkkaa määrää Jaakkola ei osannut kertoa.

- Suomesta tuli järjestetyllä bussikyydillä parikymmentä henkeä. Mukana oli Vasemmistonuorten ja Attacin edustajia. Porukkaa tuli paikalle muitakin reittejä.

"Kukaan ei tiennyt, mitä poliisi haluaa"

Jaakkola kuvaili mellakkavarusteisen poliisin ryntäilyn mielenosoittajien joukkoon olleen hyvin summittaista.

- Alue on laaja, enkä itse nähnyt pahimpia yhteenottoja, mutta näin, kun poliisi töni ja löi käsin ihmisiä. Mielenosoittajat eivät väistyneet, koska kukaan ei tiennyt, mitä poliisi haluaa.

Jaakkola kertoi poliisin ampuneen vesitykillä paikalla, johon päämielenosoitus loppui.

- Puheita pidettiin juuri ja musiikki soi, kun näin yleisössä pientä nahistelua. Poliisi ampui yleisöä vesitykillä. Vesitykin käytölle ei ollut mielestäni perusteita.

- Tapahtuman järjestäjät varoittivat kuulutuksessa päälavalta, että ihmisiä on pidätetty märkien vaatteiden takia, koska se kertoo osallisuudesta levottomuuksiin. Tietooni ei ole tullut, että suomalaisia olisi pidätetty.

Jaakkola oli sunnuntai-iltapäivällä valmistautumassa ensi tiistaina Estelle purjelaivassa pidettävään vaihtoehtokokoukseen. Laiva saapui satamaan sunnuntaiaamuna mukanaan 17 Uusi Tuuli -yhdistyksen jäsentä.

(MTV3-STT-DPA-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.