Mainos

Tuhannet turistit päässeet paluumatkalle Balilta

Indonesian Balilla tuhannet turistit ovat päässeet lähtemään paluumatkalle, kun lentoliikenne Denpasarin kansainvälisellä lentokentällä on palautumassa normaaliksi.

Kenttä suljettiin maanantaina Agung-tulivuoren purkauksen takia ja se oli kiinni lähes kolme päivää.

Viranomaisten mukaan noin 4 500 matkustajaa on päässyt lentämään pois Balilta kentän avaamisen jälkeen. Kaikkiaan jumiin jäi 120 000 matkustajaa.

Esimerkiksi maan sisäisiä lentoja operoiva lentoyhtiö Garuda kertoi, että se jatkaa lentojaan useisiin kaupunkeihin Indonesiassa. Puolestaan kansainvälisiä lentoja lentävä AirAsia aloitti jo lennot Malesian Kuala Lumpuriin.

Lentoliikenteen tilanne voi muuttua nopeasti, jos tuuli kuljettaa tulivuoren sylkemän savu- ja tuhkapilven taas kentän ylle.

Naapurisaari Lombokin kenttä on suljettu ja avattu uudelleen useita kertoja viime päivien aikana. Kenttä jouduttiin sulkemaan taas torstaina savun kulkeutuessa kentän suuntaan.

Agung ajanut kymmeniätuhansia kodeistaan

Kymmenettuhannet tulivuoren lähellä asuvat ihmiset ovat paenneet kodeistaan ison purkauksen vaaran takia. Yhteensä jopa 100 000 ihmistä saattaa joutua jättämään kotinsa.

– Pieniä purkauksia on koko ajan, mutta ison, räjähdysmäisen purkauksen mahdollisuus on yhä olemassa, kertoo Indonesian vulkanologian laitoksen vulkanologi Gede Suantika.

Suantikan mukaan vuori on edelleen huomattavan aktiivinen ja korkein hälytystaso on yhä voimassa.

Viimeksi Agung purkautui vuonna 1963 ja tuolloin purkauksessa kuoli noin 1 600 ihmistä. Asiantuntijoiden mukaan Agungin tämänhetkinen aktiivisuus on samanlaista kuin ennen edellistä purkausta. Tuolloin vuori syöksi uumenistaan niin suuren tuhkapilven, että se laski maailman keskilämpötiloja 0,2–0,3 asteella noin vuoden ajaksi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.