Mainos

Tuhannet turistit jumissa Balilla ärhentelevän tulivuoren takia – saarella satoja suomalaisia

2:07

Balin turistisaarella Indonesiassa paikallisia ja matkailijoita pelästyttänyt tulivuori on puskenut jo toistamiseen savua ilmaan kuluvalla viikolla. Viranomaisten mukaan Agung-tulivuori sylki lauantaina ilmaan savua, joka ylsi jopa 1,5 kilometrin korkeuteen vuoren huipusta.

Tulivuoresta tuprusi savua myös tiistaina, mikä sai ihmisiä jälleen pakenemaan vuoren läheisiltä asuinseuduilta.

Paikallisen vulkanologin Gede Suantikan mukaan ihmisiä, jotka asuvat 7,5 kilometrin säteellä vuoresta, on kehotettu evakuoitumaan.

Ulkoministeriö ilmoittaa, että tällä erää kaikkiaan 376 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Balille. Kenellekään heistä ei tiedetä sattuneen mitään vakavaa, kerrotaan ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä.

Turisteja jumissa saarella

Balilla Indonesiassa tuhansia turisteja on joutunut jäämään saarelle, kun kymmeniä lentovuoroja on peruutettu tai viivästynyt tulivuoren puskeman savun vuoksi. Lentoviranomaisten mukaan Agung-tulivuori päästi sunnuntaiaamuna ilmaan savua, joka ylsi jopa neljän kilometrin korkeuteen.

Sunnuntaina on peruutettu tai viivästynyt ainakin 28 Balin lentovuoroa.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että vuori voi purkautua hetkenä minä hyvänsä.

Ärhenteli jo aiemmin

Agung antoi elonmerkkejä jo syyskuussa, minkä jälkeen viranomaiset varoittivat purkautumisvaarasta. Tuolloin 140 000 ihmistä pakeni alueelta, mutta monet palasivat koteihinsa tulivuoren rauhoituttua.

Tällä viikolla alkaneen savun muodostumisen myötä noin 25 000 ihmistä on evakuoitu yli 200 eri hätämajoitukseen.

Vuori sijaitsee Balin koillispuolella kauempana saaren suosituimmista turistialueista. Viranomaiset ovatkin koko ajan vakuuttaneet, että matkailijoiden suosimilla alueilla on turvallista.

Vuori purkautui viimeksi yli 50 vuotta sitten, jolloin lähes 1 600 ihmistä kuoli.

Indonesiassa on kaikkiaan noin 130 aktiivista tulivuorta. Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaan alueella, jossa mannerlaatat yhtyvät.

0:18

Juttua ja otsikkoa päivitetty 26.11.2017 kello 14. Ulkoministeriön mukaan alueella satoja suomalaisia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.