Tuhannet pakenivat Australian maastopaloja rannalle: Ilmasta voi tulla hengenvaarallisen kuumaa – mereen pakeneminen viimeinen keino

4:05
Katso MTV Uutiset Liven lähetys aiheesta.

Australian kaakkoisosassa tuhannet ihmiset ovat paenneet maastopaloa rannikolle suositulla turistialueella.

Neljätuhatta ihmistä on loukussa Victorian osavaltiossa Mallacootan alueella. Myös monissa muissa rannikkotaajamissa ihmiset ovat hakeutuneet paloja pakoon rannoille.

Muun muassa Guardian-lehti on julkaissut rannikolta punahehkuisia kuvia, joissa maisema on peittynyt sankkaan sumuun. Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa näkyy, kuinka päivä on pimentynyt savun täytettyä taivaan.

Viranomaisten mukaan saarroksiin joutuneiden evakuointeja joko meritse tai ilmateitse valmistellaan. Ihmiset ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa paenneensa paikalta veneillä tai laittaneet pelastusliivit päälle, jos heidän täytyy pelastautua veteen.

Lämpötilat saattavat nousta maastopaloalueilla hengenvaarallisiksi jo paljon ennen kuin varsinaiset liekit saapuvat. Victorian osavaltion pelastusviranomaiset ovat sanoneet, että mereen pakeneminen on viimeinen vaihtoehto.

Viranomaiset ovat jo päivien ajan patistelleet kymmeniätuhansia turisteja lähtemään, mutta pakeneminen on monin paikoin jo myöhäistä.

STT:n toimittaja: Sydneyssä yli 40 astetta

Sydneyssä olevan STT:n toimittajan mukaan lämpötila on ainakin käynyt kaupungissa uudenvuodenaattona yli 40 asteen. Hänen mukaansa ilmassa on leijunut tänäänkin savusumu ja savun myös haistaa. Savuisempia päiviä on kuitenkin ollut.

Arkeen maastopalot ovat hänen mukaansa Sydneyssä vaikuttaneet lähinnä huonon hengitysilman kautta.

– Se vaikuttaa siihen, miten paljon haluaa viettää niinä pahimpina päivinä ulkona aikaa. Urheilun harrastaminen ulkona ei tunnu hirveän houkuttelevalta, vaikka olisikin vähemmän savua.

Illan ilotulitus on STT:n toimittajan mukaan edelleen määrä järjestää.

Yli 260 000 ihmistä on vaatinut Sydneyn ikonisen uudenvuoden ilotulituksen perumista. Heidän mielestään ilotulituksiin osoitetut varat tulisi käyttää kaupunkia uhkaavien palojen taltuttamiseen. Sydneyn ylipormestari Clover Moore on kuitenkin sanonut, ettei ilotulitusta peruta.

Tuli tuhosi pikkukylän pääkadun

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa kahden aiemmin kateissa olleen ihmisen on vahvistettu kuolleen Cobargon kylässä, jonka pääkadun hallitsematon maastopalo on tuhonnut. Australian yleisradioyhtiön ABC:n mukaan surmansa saaneiden uskotaan olevan isä ja poika. Yksi ihminen on edelleen kateissa.

Victorian osavaltiossa on puolestaan kateissa neljä ihmistä, ABC myös kertoo.

Liekit ovat saavuttaneet Uudessa Etelä-Walesissa myös tiheästi asuttuja paikkakuntia, kuten Batemans Bayn noin 300 kilometriä Sydneystä etelään.

Palot ovat olleet paikoin niin voimakkaita ja niistä on muodostunut niin sankkaa savua, että palojen seuranta ilmasta ja vesipommitukset on jouduttu keskeyttämään, Uuden Etelä-Walesin pelastusviranomaiset kertovat.

Rajut maastopalot ovat riivanneet Australiaa jo kuukausia. Viime päivinä tilannetta ovat pahentaneet helleaalto ja kovat tuulet. Maanantaina 100 000 ihmistä joutui pakenemaan Victorian osavaltiossa sijaitsevan Melbournen suurkaupungin lähiöistä.

Uudessa Etelä-Walesissa jälleen uusi vapaapalokuntalainen on kuollut sammutustöissä. Osavaltiossa on aiemmin kuollut kaksi maastopaloja sammuttanutta vapaapalokuntalaista.

Maastopalokriisin aikana maata on palanut yli kolme miljoonaa hehtaaria, mikä on enemmän kuin Belgian pinta-ala.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja