Antti "Pizza" Pekkarinen kertoo helletuskasta Espanjassa – "Ei ole pohjoisen pojalle helppoa"

Miltä Espanjan 40 asteen helteet ovat tuntuneet? Espanjassa asuva Antti"Pizza"Pekkarinen kertoo 10:47
Antti "Pizza" Pekkarinen kuvailee, millaista on asua helteisessä Espanjassa.

Eteläistä Eurooppaa käristävät tällä hetkellä yhdet kaikkien aikojen pahimmista helteistä ajankohtaan nähden. 

Espanjassa helteet juuri omakohtaisesti kokenut Antti Pekkarinen palasi Suomen viileään syleilyyn toissapäivänä perjantaina. Espanjassa on mitattu viime viikkoina jopa yli 40 asteen hellelukemia.

– Kyllä täytyy sanoa, että kun lentoasemalta käveli ulos, oli ihana viileys, Pekkarinen nauraa.

Pekkarinen on asunut Espanjassa liki 20 vuotta. Hän asuu Aurinkorannikolla Fuengirolassa aivan Välimeren rannalla, missä lämpötilat ovat läpi vuoden sisämaan alueisiin verrattuna siedettävät. 

– Helteet eivät siellä nouse koskaan niin pahaksi kuin mitä ne pahimmillaan sisämaassa ovat. Torstaina esimerkiksi oli 32 astetta lämmintä, ihan siedettävää.

– Kun mennään sisämaahan, ilmasto on ihan erilainen. Silloin on kurjaa, kun ollaan yli 40 asteessa. Ei ole pohjoisen pojalle helppoa, Pekkarinen kuvaa.

Suomen helteet tuntuvat kuumemmilta

Yllättäen Suomen kovimmat, yli 30 asteen helteet, tuntuvat Pekkarisen mukaan jopa kuumemmilta kuin Espanjan.

– Suomen metsät hengittävät paljon ja on kosteutta ilmassa, joten helle on jopa ahdistavamman tuntuinen kuin kuivassa Andalusiassa. Sitten kun ruvetaan menemään yli 40 asteen, niin ei se ole helppoa missään.

Märät pyyhkeet ja lakanat auttavat helteessä

Lähes 20 Espanjan-vuoden aikana erilaiset viilennyskeinot ovat tulleet tutuiksi. Pekkarinen kertoo, että skandinaavit haluavat asuntoihinsa lähes poikkeuksetta ilmalämpöpumpun.

– Ilmaa yritetään kierrättää huoneessa mahdollisimman paljon. Märkiä pyyhkeitä, märkiä lakanoita. Kaikkea tällaiset ihmiset harrastavat.

Espanjan pääkaupunki Madrid sijaitsee sisämaassa, joten helteet tuntuvat siellä kovemmin kuin rannikolla. Kovimpien helteiden aikaan elokuussa, joka onmyös perinteinen lomakuukausi Espanajassa, ihmiset matkustavat viilentymään rannikoille ja myös Pekkarisen asuinseudulle etelään.

– Se on minusta ihan hauskaa. Meillä on elokuussa rannikolla 35 astetta lämmintä ja ihmiset tulevat sinne viilentymään.

Lue myös:

    Uusimmat