Metsäpalot huolettavat Aurinkorannikolla – "Ihmiset ovat lähtökuopissa"

3:06
Katso myös: Näin maastopalot riehuvat Espanjassa – kuiva ja helteinen sää kuivattanut luonnon rutikuivaksi

Euroopassa riehuvat maastopalot näkyvät jo matkalaisten suosimalla Aurinkorannikolla Espanjassa.

Suomalaisen merimieskirkon sosiaalikuraattori neuvoo matkustajia ja paikallisia seuraamaan tarkkaan ulkoministeriön tiedotteita ja paikallista mediaa – ja jos evakuointikäsky tulee, olemaan heti valmiina lähtemään.

Helle koettelee Eurooppaa ja Pohjois-Afrikkaa

Metsäpalot ja voimakkaat helleaallot piinaavat parhaillaan monia Euroopan ja Pohjois-Afrikan maita.

Esimerkiksi Britannian kansallinen sääpalvelu antoi tänään kaikkien aikojen ensimmäisen varoituksen poikkeuksellisen korkeasta kuumuudesta. Lämpötila voi nousta ensi viikolla jopa 40 asteeseen, mikä olisi kaikkien aikojen lämpöennätys Iso-Britanniassa. 

Espanjassa hätätiloista vastaava väestönsuojeluvirasto on ottanut käyttöön 70 prosenttia vahvuudestaan torjuakseen 32:ta eri maastopaloa. 

Iberiaa on kurittanut myös helle. Espanjan ilmatieteen laitoksen mukaan tänään illalla lämpötila nousi monin paikoin yli 40 asteen. 

Aurinkorannikollakin roihuaa

Espanjan Aurinkorannikolla lomailee parhaillaan lukuisia suomalaisia matkalaisia. Lisäksi alueella asuu noin 25 000–30 000 suomalaista. Yksi heistä on Suomen Merimieskirkon sosiaalikuraattori Tia Raunio.

Raunio kertoo, että yksi maastopalo syttyi iltapäivällä lähellä Fuengirolaa Mijasin lomakylässä. Illan mittaan se on levinnyt myös Alhaurin de la Torren ja Alhaurin de Granden puolelle.

Raunio kiittelee Espanjan ja Suomen viranomaisia hyvästä tiedotuksesta.

– Olen itse tehnyt matkustusilmoituksen, vaikka täällä vakituisesti asunkin ja tosi hyvin on tullut tietoa asiasta ulkoministeriöstä, viimeksi tänään puhelimessa, Raunio kertoo.

Raunio kertoo, että jos evakuointikäsky tulee, ei ole enää aikaa jäädä ihmettelemään.

– Minulle itselleni on tullut tänään yksi kysely siitä, miten pitää toimia. Kerroin, että paikalliset viranomaiset kyllä ilmoittavat, jos sellainen on edessä. Kaduilla kulkee megafoniautoja ja taloyhtiöissä käydään sanomassa ovelta ovelle. 

– Ihmiset, jotka ovat asuneet täällä pidempään tietävät tilanteen ja ovat lähtökuopissa. Ei sitä matkalaukkua ruveta pakkaamaan, jos lähtö tulee, vaan ottaa nopeasti tärkeimmät – passin, lääkkeet, puhelimet ja vaikka läppärin kainaloon.

Raunio kertoo olevansa valmis auttamaan niitä, jotka tarvitsevat asiassa apua. Lähinnä hän arvelee epätietoisuutta olevan matkalaisilla.

– Siksi minulla ovat puhelimet täällä auki ja paikallisen seurakunnan pastorin kanssa juuri juteltiin, että olemme täällä valmiina ja paikalla, jos tulee jotain yllättävää.

Ilmastokriisiin aletaan herätä

Raunio kertoo, että Espanjassa on ennätyshelteiden ja yhä kiivaampien maastopalojen myötä herätty vähitellen ilmastokriisiin.

– Tämä liittyy varmasti nyt myös Ukrainan sotaan, kun polttoaineen ja sähkön hinnat ovat nousseet niin hirveästi, mutta esimerkiksi nyt kesäaikaan, kun kaikilla huutavat ilmalämpöpumput, ilmastointia ei laitetakaan enää niin kylmälle kuin ennen.

– Asiasta on alettu puhua ihan uudella tavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja