Mainos

Tuhannet osallistuivat hautajaisiin Kyproksella

Tuhannet ihmiset osallistuivat Turkin vastaisissa mielenosoituksessa surmansa saaneen kyproksenkreikkalaisen Solomos Solomosin hautajaisiin tänään Kyproksella.

Hautajaissaattuetta johti poliisisoittokunta, jonka jäljessä seurasi vainajan monisatapäinen suku. Kaikkiaan noin 3 000 ihmistä oli kerääntynyt seuraamaan hautajaisia. Kirkon ulkopuolella olevaan banderolliin oli kirjoitettu teksti "Vapaus tai kuolema", ja arkku oli kääritty Kreikan lippuun. Solomos ammuttiin kuoliaaksi, kun hän oli poistamassa Turkin lippua keskiviikkona turkkilaiselta vartioasemalta.

Myös väkivaltaisuuksien edellisen uhrin siunaustilaisuus pidettiin keskiviikkona samassa kirkossa Paralimnissä. Tuolloin tilaisuuteen osallistui myös Kyproksen presidentti Glafkos Klerides, jota ei kuitenkaan näkynyt tämän päivän hautajaisissa. Myöskään Kreikan pääministeri Kostas Simitis ei ollut paikalla, vaikka hän aiemmin oli sanonut osallistuvansa hautajaisiin. Kummankin arveltiin haluavan poissaolollaan jäähdyttää kuumenneita kansallistunteita.

Silminnäkijöiden mukaan kyproksenkreikkalaiset poliisit olivat varautuneet mellakoihin. Poliiseilla oli aseina kyynelkaasua ja patukoita. Myös alue, jolla kyproksenkreikkalaiset saivat surmansa oli eristetty vaijereilla ja tiesuluilla. Jännitys lisääntyi hautajaisten alla, ja nuoret kerääntyivät yhteen kahviloiden edustalle. Useat moottoripyöräilijät olivat myös laittaneet selkäänsä Kreikan sinivalkoisen lipun.

Mielenosoitukset ovat olleet pahimmat sen jälkeen kun Turkki vuonna 1974 miehitti Kyproksen pohjoisosan. Kuolemantapaus oli jo toinen, joka on sattunut neljän viime päivän aikana Kyproksen jakavalla "vihreällä linjalla".
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.