Mainos

Tsunamiuhrit yhä väliaikaissuojissa Sri Lankassa

Vuosi tsunamin jälkeen kymmenettuhannet ihmiset Sri Lankassa asuvat yhä väliaikaissuojissa. Myös Suomen Punaisen Ristin rahoittamien yli 400 omakotitalon ja noin 30 kerrostalon rakentaminen maan itärannikolle on viivästynyt.

Sri Lankassa kymmenettuhannet ihmiset asuvat yhä väliaikaissuojissa, vaikka tuhoisasta tsunamista on kulunut jo vuosi. Telttaparakkeihin sijoitetuista perheistä osa siirtyy aikanaan asumaan Suomen Punaisen Ristin rakennuttamille uusille asuinalueille. Muuttoon on kuitenkin vielä pitkä aika: SPR:n ja koko kansainvälisen Punaisen Ristin historian suurin jälleenrakennusprojekti ei käynnisty hetkessä.

- Projektinahan tämä on erittäin mittava. Me puhumme sen suuruusluokan projektista, että koskaan aikaisemmin tällaista ei ole tehty. Jo puhtaasti se, että Sri Lankan oman Punaisen Ristin kapasiteetti on rakennettu ylös ja sen jälkeen hallintomenettelyt on kehitetty sinne, niin se vie aikaa, sanoo Suomen Punaisen ristin arkkitehti Mikko Koria.

Toisin kuin jotkut muut avustusjärjestöt, kansainvälinen Punainen Risti on myös päättänyt käyttää rakennusprojekteissaan paikallisia konsulttiyhtiöitä eikä asioida rakennusliikkeiden kanssa suoraan itse. Vaikka väliportaan käyttö on venyttänyt valmistelua, suomalaisrakennuttaja uskoo valitun linjan kannattaneen:

- Siinä on palkattu ammattitaitoa maan sisältä, jotka tuntevat maan viranomaismääräykset ja osaavat ottaa huomioon eri alueiden uskonnollisia vaikutuksia ja eri kansanryhmien mieltymyksiä ja haluja, kertoo Suomen Punaisen Ristin rakennusdelegaatti Olli Kilpinen.

Odottavan aika on silti pitkä. Elämä väliaikaisissa telttakylissä ei ole helppoa.

- Ongelmia on käymälöiden ja vedensaannin kanssa. Emme voi huolehtia kunnolla lapsistamme. Kuuman peltikaton vuoksi lapset kärsivät, kertoo telttakylässä asuva Alagiah Thevkidevi MTV3:n uutisille.

- On hyvin vaikeaa olla täällä, koska suojan peltikatto on hyvin kuuma. Me emme halua enää asua täällä, toivomme voivamme muuttaa muualle, sanoo puolestaan Veerakuddi Paskaran.

Leiriläisten toive on jo lähempänä toteutumistaan. SPR toivoo voivansa aloittaa ensimmäisten kerrostalojen rakentamisen alueelle helmikuussa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.12 2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.