Tshernobylin ydinvoimalassa vuoto

Radioaktiivisuusarvot Tshernobylin ydinvoimalan tuhoutuneen neljännen reaktorin sisällä nousivat selvästi ja asiantuntijat tutkivat parhaillaan, voiko vuoto johtaa ketjureaktioon, kertoi voimalan johtaja tänään.

Reaktorin halkeilleen teräskuoren ja betonin sisään sijoitetut mittarit osoittivat eilen säteilyn selvää lisääntymistä, sanoi Valentin Kupni, joka on vastuussa reaktorin suojaksi rakennetusta "sarkofagista". Kupnin mukaan kymmenestä mittarista kolme osoitti kohonneita radioaktiivisuusarvoja.

Tshernobylin ydinvoimalan ympärille rakennettiin betoni- ja terässuojaus sen jälkeen, kun voimalan neljäs reaktori räjähti vuonna 1986 ja radioaktiivista säteilyä levisi ympäri Venäjää ja Eurooppaa.

Kupni kertoi, että komissio on ryhtynyt tutkimaan vuototapausta, joka on jo kolmas voimalassa kymmenen vuoden aikana.
-Tämänkertaiset lukemien nousut olivat väliaikaisia. Edellisten vuotojen jälkeen ei tehty lopullisia johtopäätöksiä siitä, oliko ketjureaktio päässyt alkamaan vai ei, kertoi Kupni.
-Kaikkea sitä, mitä voimalan sisällä on, ei ole koskaan tutkittu, eikä meillä ole kunnollista hallintajärjestelmää, lisäsi Kupni.

Saaste voi levitä ilman "räjähdystä"

Mikäli ketjureaktio on alkanut, siitä ei seuraa "mitään äänekästä räjähdystä", mutta ilmakehään voi silti päästä suuria määriä radioaktiivista säteilyä, kertoi Kupni. Ukrainan viranomaisten mukaan voimalaa ympäröivän suojaus on rakennettava uudelleen, mikäli Tshernobylin ydinvoimala aiotaan sulkea ja alueesta tehdä turvallinen.

Voimalan kaksi toiminnassa olevaa reaktoria tuottavat noin viisi prosenttia Ukrainan tarvitsemasta sähköstä. Ukrainan presidentti Leonid Kutshma on luvannut sulkea reaktorit vuoteen 2000 mennessä, mutta viranomaisten mukaan aikarajasta ei voida pitää kiinni, mikäli länsimaat eivät ala antaa Ukrainalle lupaamaansa lähes 14 miljardin markan suuruista talousapua.

Länsimaat ehdottivat uuden suojauksen rakentamista kolme vuotta sitten, mutta asiassa ei vielä ole ryhdytty käytännön toimiin. Uuden suojauksen rakentamisen on arvioitu maksavan noin viisi ja puoli miljardia markkaa. Kupnin mukaan ranskalais-englantilaisen yhtiön tekemä suunnitelma on "kuollut kirjain", koska sille ei ole löytynyt rahoitusta.

Tilanne Suomessa normaali

Suomen säteilytilanne oli tänään normaali. Ylitarkastaja Janne Koivukoski sisäministeriöstä kertoi tutkineensa tilanteen kello 16 iltapäivällä. Millään paikkakunnalla ei silloin tavattu poikkeavia arvoja. Sitäpaitsi tänään tuuli Tshernobylistä päinvastaiseen suuntaan kuin Suomi.

Koivukoski kertoi kuulevansa Tshernobylin reaktorin kohonneista arvoista vasta tiedotusvälineistä. Hän totesi, että kyse on ilmeisesti ns. "sarkofagissa" olevasta reaktorista.
-Itse asiassa, vaikka siellä arvot nousisivat aika korkeallekin, siitä ei sinänsä mitään vaaraa ole. Ketjureaktion mahdollisuuden selvittämiseen on taas olemassa teoreettiset mahdollisuudet. Luulen kuitenkin, että ne ovat käytännössä aika pienet, totesi, Koivukoski.
-Se vaatisi tilanteen, jossa hajoamiskelpoista uraania ja vettä joutuisi kosketuksiin, niin että reaktori lähtisi käyntiin. Aika suuri osa reaktorista on kuitenkin lasittunut. Vielä emme voi arvioida, mitä siellä on tapahtunut tai tapahtumassa, hän sanoi.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat