Tshernobyl saa uuden miljardin euron suojakuoren

Paksut, harmaat vesiputket vierustavat tietä ja kulkevat pitkin rispaantuneiden rakennusten seiniä. Ukrainalaisessa Tshernobylin kaupungissa juomavesi kulkee maan päällä, koska maaperä on liian radioaktiivista.

Matkaa putkilta Tshernobylin ydinvoimalan tuhoutuneelle nelosreaktorille on 18 kilometriä. Kaupunki antoi nimensä voimalalle, joka on edelleen maailmanhistorian pahimman ydinonnettomuuden tapahtumapaikka.

Nykyään Tshernobylissä asuu vain joitakin satoja ihmisiä, jotka muun muassa jälleenkäsittelevät ydinjätettä. Työtä tehdään säteilyn takia vuoroissa. Lapsia ei ole, sillä kaupungissa ei saa asua alle 18-vuotiaita. Koulu on muutettu sairaalaksi, mutta kauppoja, ravintoloita ja hotelli on.

Matka kohti reaktoria jatkuu. Kymmenen kilometrin päässä voimalasta säteilyn taso alkaa nousta, eikä alueella enää saa asua lainkaan. Ukraina on kuitenkin myöntänyt joitakin poikkeuslupia sillä ehdolla, etteivät muuttajat hanki lapsia. Palaajat ovatkin lähinnä vanhuksia.

Tien varressa palokunnan helikopteri odottaa lähtövalmiina. Jos metsäpalo syttyisi, se vapauttaisi ilmaan puihin varastoituneet päästöt. Siksi palon riskiin on varauduttu tosissaan.

Kaikki puretaan pois

Tihkusade kruunaa Tshernobylin nelosreaktorin ankeuden. Tanskalaiset eläkeläisturistit asettuvat vuorotellen sen eteen poseeraamaan ja näpsimään toisistaan kuvia. Voimalasta on tullut Ukrainan omituisin matkailukohde.

Reaktorin vieressä nousee vielä suurempi, jäähallimainen rakennelma. Se on uusi suojarakennus, eli sarkofagi, jota on rakennettu jo kolme vuotta. Kun suoja on valmis, se liu'utetaan reaktorin päälle.

Teräsrakenteisesta sarkofagista tulee tornadonkestävä ja painavampi kuin Eiffel-torni. Mitään vastaavaa ei ole koskaan ennen rakennettu, ja kustannusten arvioidaan nousevan miljardiin euroon.

Uusi suoja valmistunee kolmen vuoden kuluttua, eikä yhtään liian aikaisin. Vanhan sarkofagin seiniä on jo jouduttu vahvistamaan, ja sen ulkopuolelle jäänyt osa voimalasta on huonokuntoinen. Viime keväänä osa sen katosta rojahti alas.

Uuden sarkofagin käyttöikä on sata vuotta. Sinä aikana kaikki, mitä sen sisälle jää, aiotaan purkaa pois.

Hylätty kaupunki

Linja-auto matelee eteenpäin villiintyneen luonnon reunustamaa, kapeaa tietä. Vaahteran ja pihlajan oksat raapivat kattoa.

Prypjatin kaupungin pääkadusta, Lenininkadusta, on enää jäljellä hädin tuskin pyörätietä leveämpi kaista.

Prypjat sijaitsee kolmen kilometrin päässä ydinvoimalasta, ja se evakuoitiin onnettomuuden jälkeisenä päivänä. Säteilyä oli ehtinyt levitä kaupunkiin puolentoista vuorokauden ajan.

Läheisen joen mukaan nimetty Prypjat oli koti ydinvoimalan työntekijöille. Asukkaita oli 50000, ja lapsiperheitä oli runsaasti. Heidän elämänsä oli ylellistä muuhun Neuvostoliittoon nähden. Jonoissa ei tarvinnut seistä, ja juuri ydinturman alla keskustaan oli kohonnut huvipuisto. Sitä ei koskaan ehditty avata.

Prypjatin evakuointi oli ohi tunneissa. Vain tärkeimmän sai ottaa mukaansa.

Vuosikymmenten aikana vehreä pusikko on hukuttanut Prypjatin talot, uimahallin ja maailmanpyörän. Monissa autiotaloissa ikkunat ovat yhä ehjiä. Maassa on turistien jättämiä suklaapatukan kuoria.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat