Mainos

Tshekit äänestävät parlamenttivaaleissa – Tshekin Trump todennäköinen voittaja

Tshekit äänestävät tänään ja huomenna parlamenttivaaleissa, joissa kyselyt ennustavat voittoa keskustaoikeistolaiselle populistipuolueelle ANO:lle. Puolueen voiton myötä todennäköinen uusi pääministeri olisi sen johtaja ja perustaja, miljardööri Andrej Babis, 63.

Häntä on kutsuttu mediassa Tshekin Trumpiksi. Babis on itse vahvistanut mielikuvaa käyttämällä samanlaista retoriikkaa kuin presidentti Donald Trump. Vaalien alla Babis on muassa lupaillut "reilua" sopimusta Euroopasta.

Vaikka Babis vastustaa euroalueeseen liittymistä ja pakolaiskiintiöitä, hän kuitenkin kannattaa yhtenäistä Eurooppaa eikä halua Tshekin eroavan EU:sta.

ANO suhtautuu EU:hun kriittisesti ja vastustaa useimpien muiden Tshekin puolueiden tavoin muslimien maahanmuuttoa. Aihe on ollut vaalikamppailun ykkösaiheita siitä huolimatta, ettei maassa juuri ole muslimeita. Muiden EU-maiden kokemukset ilmeisesti pelottavat.

– Yli 70 prosenttia tshekeistä on sitä mieltä, että maahanmuuttovastainen ja EU-kriittinen linja on aivan oikein, vaikka EU-jäsenyyttä ei sinänsä kyseenalaisteta, vanhempi tutkija Katalin Miklossy Aleksanteri-instituutista kertoi STT:lle vaalien alla.

Tulos on kummallinen, sillä Tshekillä on mennyt viime vuosina todella hyvin. Maan työttömyysprosentti on alle neljän, ja talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna 3,6 prosenttia.

Luvassa hankalat hallitusneuvottelut

ANO:n kannatusluvut ovat viime aikoina liikkuneet 25:n ja 30 prosentin välillä. Tshekin tiedeakatemian äskettäisessä kyselyssä se sai enemmän kannatusta kuin kaksi vanhaa valtapuoluetta yhteensä. Nousu on ollut nopeaa, sillä ANO perustettiin vasta vuonna 2011.

Hallitusneuvotteluista odotetaan silti hankalia, sillä Babis on ollut viime aikoina mukana useissa skandaaleissa, minkä vuoksi osa puolueista ei halua tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Häntä muun muassa epäillään EU-tukien väärinkäytöksistä ja menneisyydestä kommunistiagenttina Tshekkoslovakian aikana.

Lisäksi kyselyiden mukaan parlamenttiin on pääsemässä jopa kahdeksan puoluetta, joista moni on poliittisen kentän äärilaidoilta. Sosiaalidemokraattien, kommunistien, äärioikeiston ja piraattipuolueen odotetaan kaikkien yltävän noin kymmenen prosentin kannatukseen.

– Odotan hankalaa tilannetta vaalien jälkeen, ehkä jopa kaaosta, koska Babis ei saa niin hyvää tulosta kuin odotettiin, arvioi politiikan asiantuntija Jiri Pehe.

Äänestys käynnistyi iltapäivällä ja päättyy huomenna puolenpäivän jälkeen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja