Miljardööripääministeri sittenkin häviämässä Tšekin vaalit

Tshekin parlamenttivaaleissa miljardööripääministeri Andrej Babish hävisi niukasti keskustaoikeistolaiselle liittoumalle.

Kun lähes kaikki äänet oli laskettu iltayhdeksän tienoilla Suomen aikaa, mediatietojen mukaan liittouma oli saanut noin 27,7 prosenttia äänistä, kun Andrej Babishin populistisen ANO-liikkeen osuus oli noin 27,2 prosenttia.

Näin ollen liittouma on saamassa yli puolet parlamentin 200 paikasta. Liittoumaan kuuluvat oikeistolainen kansalaisdemokraattinen puolue, keskustaoikeistolainen TOP 09 ja kristillisdemokraatit.

Kolmanneksi eniten ääniä sai piraattipuolueen ja STANin muodostama ryhmä, reilut 15 prosenttia.

Alustavat tulokset ennakoivat ANO-liikkeen voittoa, tosin tuolloinkin niukasti ja niin, ettei Babish olisi saanut parlamenttiin enemmistöä. Asiantuntijoiden mukaan viime hetken muutos tuloksissa johtuu siitä, että suurten kaupunkien äänet laskettiin viimeiseksi.

BBC:n Prahan-kirjeenvaihtajan Rob Cameronin mukaan Babishin peli ei ole kuitenkaan täysin menetetty, vaikka tulevaisuus heikolta näyttääkin. Cameron kirjoittaa analyysissään, että Tshekin presidentti Milos Zeman on ilmoittanut, että hän pyytää hallituksen muodostajaksi suurimman puolueen, ei vaaliliiton johtajaa. Suurin puolue on edelleen ANO.

Kommunistinen puolue jäänee sivuun

Menneisyydessä maan johdossa ollut kommunistinen puolue jäi medioiden mukaan parlamentin ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan, ja ulos jäivät myös sosiaalidemokraatit. Puolueiden äänisaalis jäi alle viiden prosentin, mikä on vähimmäismäärä, joka parlamenttiin pääseviltä puolueilta vaaditaan.

Äänestysaktiivisuus oli alle 65 prosenttia, kun edellisvaaleissa vuonna 2017 se oli alle 61 prosenttia.

Ennen vaaleja Babishin voittoon uskottiin, sillä kyselyiden perusteella lukuisat kohut eivät ole käännyttäneet ainakaan kaikkia kannattajia. Monet kohut liittyvät raha-asioihin: esimerkiksi viime viikonloppuna Babishin nimi tuli esiin Pandoran papereissa, joiden mukaan pääministeri oli käyttänyt veroparatiisipalveluja ostaakseen kiinteistöjä Etelä-Ranskasta vuonna 2009.

Babish itse on sivuuttanut väitteet kutsuen niitä lokakampanjaksi.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja