Kommentti: Viikonloppu voi tuoda mukanaan ongelman Natolle ja EU:lle

Slovakian vaalit voivat mutkistaa länsiliittouman yhtenäistä tukea Ukrainalle, kirjoittaa MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen.

Vaalit Suomen kokoisessa itäisen Keski-Euroopan maassa Slovakiassa harvemmin kiinnostavat maan ulkopuolella kovin laajaa yleisöä. Tällä kertaa niillä on kuitenkin laajempaa merkitystä ja seurauksia seurataan tarkasti Brysselissä ja monissa EU-maiden pääkaupungeissa.

Huomenna lauantaina järjestettävien parlamenttivaalien kannatuskyselyjä on pitkään johtanut entinen pääministeri Robert Fico.

Ficon puolue SMER kuuluu EU:ssa sosiaalidemokraattien puolueperheeseen, mutta talousajattelua lukuunottamatta sen linja poikkeaa demareiden valtavirrasta.

Puolue on maahanmuuttovastainen, arvokonservatiivinen ja avoimen Venäjä-mielinen. Se suhtautuu sekä EU:hun että Yhdysvaltoihin kriittisesti.

Vaalien alla Fico on sanonut, ettei EU- ja Nato-maa Slovakia hänen johtamanaan tulisi lähettämään Ukrainaan yhtä ainutta asetta tai ammusta. Hän myös vastustaa länsimaiden Venäjää kohtaan asettamia pakotteita ja sanoo, ettei Venäjää pidä eristää. Ukrainan Nato- ja EU-jäsenyyksiin hän suhtautuu nihkeästi.

Ficon mukaan Venäjän ja Ukrainan välillä pitäisi aloittaa rauhanneuvottelut, joissa Venäjä saisi Ukrainalta maa-alueita. Hän on sanonut sodan alkaneen "kun ukrainalaiset natsit alkoivat murhaamaan Venäjän kansalaisia Donetskissa ja Luhanskissa".

Viesti uppoaa hyvin moniin slovakialaisiin, joiden asenteet poikkeavat länsimaiden valtavirrasta. Keväällä julkaistun kyselytutkimuksen mukaan useampi slovakialainen pitää sotaan syyllisenä länttä tai Ukrainaa kuin Venäjää. 

Toinen Ficon kampanjaa vauhdittanut tekijä on Unkarin kautta saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu tänä vuonna. Suurin osa heistä on kauttakulkumatkalla Saksaan.

Slovakia on suuri Ukrainan tukija

Venäjän suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen Slovakia on ollut Baltian maiden ja Puolan jälkeen Ukrainan suurin tukija bruttokansantuotteeseen verrattuna. Viime keväänä se oli Puolan ohella ensimmäisenä lahjoittamassa hävittäjiä Ukrainalle. Ukrainan ilmavoimat sai käyttöönsä Slovakialta 13 kappaletta MiG-29-hävittäjiä.

Robert Ficon puolue on ollut pitkään kannatuskyselyissä hieman yli 20 prosentin, kun sen päähaastaja, keskustaliberaali PS, on saanut hieman alle 20 prosentin kannatuksen. Tällä viikolla julkaistuissa viimeisimmissä gallupeissa puolueet olivat lähes tasoissa muutaman prosenttiyksikön kymmenyksen sisällä.

Vaalivoitto ei automaattisesti tarkoita kummallekaan puolueelle pääministeriyttä, vaan sekä Fico että PS:n puheenjohtaja Michal Šimečka saattavat yrittää enemmistöhallituksen muodostamista. Todennäköisesti kumpi tahansa vaihtoehto olisi löyhästi kasassa ja epävakaat poliittiset ajat Slovakiassa jatkuisivat.

Tähän mennessä Ukrainaa tukeva länsiliittouma, pitkälti EU ja Nato, on toiminut yhtenäisesti. Eniten vastaan on harannut läheiset Venäjä-suhteet säilyttänyt Unkari, joka on asettunut poikkiteloin useissa EU:n pakotepäätöksissä.

Merkkejä yhtenäisyyden rakoilemisesta on kuitenkin viime aikoina ilmaantunut muun muassa viljakiistoissa ja Puolan viimeviikkoisen ilmoituksen muodossa.

Jos Slovakian vaalien jälkeen EU- ja Nato-pöytiin istuisi pääministeri Robert Fico, saisi Unkarin Viktor Orban hänestä välittömästi liittolaisen Ukraina-kysymyksissä. Tämä olisi ongelma länsiliittouman yhtenäiselle tuelle.

Lue myös:

    Uusimmat