Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkunut senaatissa jo tunteja – demokraatit vaativat todistusaineistoa

6:17
Trumpin virkarikossyytettä aletaan vatvoa oikeudenkäynnissä – tästä koko sirkuksessa on kyse ja näin kauan se kestää (1)

Presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin istunto on kestänyt Yhdysvaltojen senaatissa jo tunteja. Istunto alkoi eilen iltakahdeksan jälkeen Suomen aikaa ja oli aamuviideltä vielä täydessä vauhdissa.

Oikeudenkäynnissä Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä ja kongressin työn estämisestä.

New York Timesin mukaan istunnon äänestyksissä on toistaiseksi kumottu demokraattien yritykset saada oikeudenkäyntiin dokumentteja, joita Valkoinen talo ei ole aiemmin suostunut toimittamaan virkarikostutkintaa johtaville tahoille.

Äänet ovat jakautuneet puoluelinjojen mukaan.

Merkittävä todistaja

Senaatin demokraattijäsenet yrittivät lisäksi saada Trumpin kansliapäällikköä Mick Mulvaneyä todistajaksi oikeudenkäyntiin, mutta demokraatit hävisivät myös tämän äänestyksen republikaanienemmistöisessä senaatissa.

Mulvaney olisi merkittävä todistaja, sillä hän toimii lähellä presidenttiä ja pani muun muassa toimeen Trumpin määräyksen jäädyttää Ukrainalle suunnattu sotilasavustus.

Juuri sotilasavustuksen jäädyttäminen on virkasyytteiden ytimessä. Trumpia syytetään Ukrainan johdon painostamisesta, jotta se olisi käynnistänyt tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista.

Vääntöä oikeudenkäynnin säännöistä

Oikeudenkäynnin avauspuheenvuorossaan syyttäjänä toimiva demokraatti Adam Schiff vetosi senaattoreihin sen puolesta, että presidentin kohtalo ratkaistaisiin puolueettomassa ja tasapuolisessa oikeudenkäynnissä.

– Olette vannoneet valan sen puolesta, että käytte puolueetonta oikeutta. Se vala menee kaiken ylitse. Se vaatii oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä – oikeudenmukaista presidentille ja Amerikan kansalle, Schiff sanoi.

– Olemme valmiita esittelemään oikeustapauksemme. Olemme valmiita kutsumaan todistajamme. Kysymys kuuluu, sallitteko meidän tehdä niin, Schiff haastoi.

Istunnossa väännettiin kättä myös oikeudenkäynnin sääntöesityksestä, jonka republikaanipuhemies Mitch McConnell oli hahmotellut.

Esityksen mukaan oikeudenkäynti alkaa syyttäjinä toimivien demokraattiedustajien puheenvuoroilla. Niille on varattu aikaa yhteensä 24 tuntia, kahdeksan tuntia kolmena vuorokautena.

Kysymysten vuoro

Istunnot jatkuvat Trumpin puolustustiimin puheenvuoroilla. Sen jälkeen valamiehistönä toimivat senaattorit saavat esittää kysymyksiä. Vasta tämän jälkeen harkitaan todistajien kutsumista.

McConnellin sääntöesitys on jo saanut tiukkaa kritiikkiä demokraateilta, jotka syyttävät republikaaneja presidentin suojelusta.

– Tämä on täysin nurinkurista, oikeudenkäynti ennen todisteita, Schiff totesi ja sanoi, ettei suurin osa amerikkalaisista usko oikeudenkäynnin olevan reilu.

McConnell kuitenkin puolusti sääntölinjaansa.

– Ehdottamamme perusrakenne on ilmeisen reilu ja tasapuolinen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja