Mediat: Senaatti äänestää Trumpin syytteistä todennäköisesti keskiviikkona – todistajia ei demokraattien toiveista huolimatta kuulla

Minkälainen on Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin vaikutus vaaleihin – historian dosentti kertoo näkemyksensä 7:59
Video: Minkälainen on Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin vaikutus vaaleihin – historian dosentti kertoo näkemyksensä.

Yhdysvalloissa senaatti äänestää presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteiden kohtalosta keskiviikkona. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Myös aikataulusta päätettiin lopulta äänestyksellä myöhään perjantaina sen jälkeen, kun demokraatit olivat ensin hävinneet äänestyksen puolueelle tuiki tärkeässä kysymyksessä todistajien kuulemisesta.

Todistajakysymyksessä äänestystulos oli 49–51 republikaanien hyväksi. Republikaanisenaattoreista Mainen Susan Collins ja Utahin Mitt Romney äänestivät demokraattien esityksen puolesta.

Tulos oli odotettu, sillä jo aiemmin kaksi todistajien kutsumiselle myötämieliseksi arveltua republikaanisenaattoria oli kertonut äänestävänsä esitystä vastaan. Demokraatit olisivat tarvinneet tuekseen neljä republikaania. Alaskan republikaanisenaattori Lisa Murkowski kertoi hetkeä ennen istuntoa sanovansa ei todistajien kuulemiselle.

– Kun ottaa huomioon tämän virkasyyteprosessin jo alkujaan yksipuolisen luonteen, olen tullut siihen tulokseen, että senaatissa ei tule reilua oikeudenkäyntiä. Prosessin pitkittäminen ei uskoakseni muuttaisi mitään, hän sanoi.

Uutiskanava CNN:lle Murkowski sanoi äänestyksen jälkeen olevansa pettynyt kaikkiin prosessin osapuoliin.

Keskiviikko oli kompromissiratkaisu

Demokraatit olisivat halunneet kuulla erityisesti Trumpin entistä neuvonantajaa John Boltonia.

Bolton on kirjoittanut vielä julkaisemattoman kirjan, jossa hän mediatietojen mukaan paljastaa Trumpin kertoneen hänelle henkilökohtaisesti aikeistaan jäädyttää Ukrainan sotilasapu siihen asti, kunnes maa aloittaisi korruptiotutkinnan demokraattien Joe Bidenin pojasta.

Demokraattien ajamassa oikeudenkäynnissä Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä Ukraina-tapauksessa sekä kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana.

Todistajien kutsumiseen liittyvän äänestyksen jälkeen puolueet vetäytyivät tauolle, jonka aikana neuvoteltiin kuumeisesti oikeudenkäynnin jatkosta, CNN kertoo. Presidentti Trumpin puolustus ja hänen puolueensa republikaanit ovat pyrkineet oikeudenkäynnin pikaiseen päättämiseen. Presidentin tiedettiin haluavan asian pois päiväjärjestyksestä ennen tiistaiksi kaavailtua kansakunnan tilaa koskevaa puhettaan.

CNN:n mukaan senaatin republikaanien enemmistöjohtajan Mitch McConnellin ehdotus lopullisen äänestyksen ajoittamisesta keskiviikolle oli lopulta kompromissi, sillä demokraatit olisivat halutessaan voineet pitkittää oikeudenkäyntiä.

Ennen ehdotustaan keskiviikosta McConnell kuitenkin soitti presidentille, uutiskanava kertoi lähteisiinsä nojaten.

"Yhdysvallat muistaa tämän päivän"

Oikeudenkäynnin lykkääntyminen presidentin puheen yli on pieni lohtu pettyneille demokraateille. Demokraatteja senaatissa johtava Chuck Schumer piti häviämistä todistajaäänestyksessä "suurena tragediana".

– Jos presidentti vapautetaan syytteistä ilman todistajien kuulemista tai uusien todisteiden esittämistä, ei koko vapautuksella ole mitään arvoa, hän sanoi.

Schumerin mukaan perjantai jää historiaan päivänä, jona senaatti ei onnistunut täyttämään velvollisuuttaan

– Yhdysvallat muistaa tämän päivän, jona senaatti käänsi selkänsä totuudelle ja lähti mukaan valheelliseen oikeudenkäyntiin, hän muotoili.

Republikaanien McConnell puolestaan painotti, että senaatti oli kuullut tarpeeksi.

– Senaatin enemmistö oli sitä mieltä, että 28  000 sivussa asiakirjoja on riittävästi todisteita päätöksentekoon ja tämän virkarikosoikeudenkäynnin päättämiseen, hän sanoi.

Alkuviikolla, ennen äänestyksiä syytteiden kohtalosta, senaatin on määrä kuulla molempien osapuolten loppupuheenvuorot.

Presidentin vapautumista syytteistä pidetään lähes varmana, sillä hänen puolueellaan republikaaneilla on senaatissa 53–47-enemmistö.

Presidentin viraltapanoon tarvittaisiin senaatissa kahden kolmasosan enemmistö, joten se on koko oikeudenkäynnin ajan näyttänyt erittäin epätodennäköiseltä.

Lue myös:

    Uusimmat