Trumpin uutta maahantulokieltoa puidaan oikeudessa keskiviikkona – Oikeuslaitoksen johtaja: Kyseessä on vain toisenniminen muslimikielto

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin uuden maahantulokiellon laillisuutta puidaan näillä näkymin oikeudessa keskiviikkona. Kiellon on määrä tulla voimaan torstaina. 

Joukko osavaltioita on Washingtonin osavaltion johdolla vienyt asian oikeuteen Seattlessa. Tuomioistuin on antanut Trumpin hallinnolle tiistai-iltapäivään asti aikaa vastata kanteeseen. Kantajat toivoivat kuulemista tiistaille, mutta tuomioistuin vastasi, että asian käsittely ei onnistu ennen keskiviikkoa. 

Lisäksi Havaijin osavaltiolla on asiasta meneillään erillinen oikeusjuttu, jonka kuuleminen on sovittu keskiviikolle. 

Uusi maahantulokielto estää kuuden maan kansalaisia saamasta viisumia Yhdysvaltoihin. Kieltolistalla ovat Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Kielto on voimassa 90 päivää. 

Helpompi puolustaa 

Liittovaltion valitustuomioistuin jäädytti maahantulokiellon ensimmäisen version helmikuussa. Uudessa kiellossa on alkuperäiseen verrattuna monia eroavaisuuksia, jotka tekevät Trumpin hallinnolle helpommaksi puolustaa sitä oikeudessa.  

Uusi kielto koskee vain viisuminhakijoita. Se ei vaikuta pysyvän oleskeluluvan tai voimassa olevan viisumin haltijoihin. Lisäksi kielto jättää lähetystöille paljon liikkumavaraa käyttää tapauskohtaista harkintaa. Kieltoon on mahdollista tehdä poikkeus esimerkiksi työmatkaa, työntekoa, opiskelua tai läheisen luona kyläilyä varten. 

Asian oikeuteen vieneet osavaltiot pitävät silti uuttakin kieltoa perustuslain vastaisena. 

– Presidentti Trumpin uusi maahantulokielto on vain toisenniminen muslimikielto, joka pyrkii saavuttamaan samat laittomat ja perustuslain vastaiset tavoitteet kuin ensimmäinen maahantulokielto, sanoi New Yorkin osavaltion oikeuslaitoksen johtaja Eric Schneiderman

Liittovaltion valitustuomioistuin ei ensimmäistä kieltoa jäädyttäessään ottanut kantaa siihen, syrjikö kielto muslimeita perustuslain vastaisesti. Tuomioistuin totesi, että syrjintäkysymys oli liian tärkeä käsiteltäväksi sillä kiireellisellä aikataululla, jolla he veivät asiaa eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat