Mainos

Vetoomustuomioistuin salli Trumpin uuden maahantulokiellon – koskee kuutta muslimimaata

Yhdysvalloissa liittovaltion vetoomustuomioistuin on päättänyt sallia osan presidentti Trumpin uudesta maahantulokiellosta.

Trumpin uuden kahdeksan maan maahantulokiellon oli tarkoitus tulla voimaan viime kuussa. Liittovaltion alempi oikeusaste päätti kuitenkin ennen kiellon voimaantuloa, ettei sitä saanut soveltaa kuin Pohjois-Koreaan ja Venezuelaan.

Maahantulokieltoa voidaan Kaliforniassa toimivan vetoomustuomioistuimen tuoreen päätöksen mukaan soveltaa myös kuudesta muslimienemmistöisestä maasta saapuviin ihmisiin, jos näillä ei ole riittäviä siteitä Yhdysvaltoihin.

Kielto koskee nyt myös Irania, Syyriaa, Libyaa, Jemeniä Somaliaa ja Tšadia. Siteillä tarkoitetaan maahantulokiellon osalta esimerkiksi sukulaissuhteita tai opiskelupaikkaa. 

Trump on perustellut maahantulokieltoja kansallisen turvallisuuden suojelemisella. Vaalikampanjansa aikana Trump lupasi, että kaikkien muslimien pääsy maahan estettäisiin. Trumpin kiellot joutuivat alusta alkaen muun muassa ihmisoikeusjärjestöjen, oikeusjärjestelmän sekä kieltoja vastustavien poliitikkojen hampaisiin.

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomarin päätös on aina maanlaajuinen. Tämän vuoksi alemman oikeusasteen ratkaisusta valitettiin tuoreimmassa maahantulokiellossa liittovaltion vetoomustuomioistuimeen.

Viime kädessä maan korkein oikeus ratkaisee päätösten perustuslaillisuuden. Korkein oikeus ei kuitenkaan ota käsittelyyn läheskään kaikkia tapauksia ja siksi myös alempien liittovaltion tuomareiden ratkaisuilla on suuri vaikutus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.