Mainos

Trump allekirjoitti uuden maahantulokiellon – koskee uusia viisuminhakijoita

2:18

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on asettanut uuden maahantulokiellon, joka koskee uusia viisuminhakijoita kuudesta maasta. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaisviestimet.  

Toisin kuin Trumpin aiempi maahantulokielto, uusi kielto ei koske pysyvän oleskeluluvan tai voimassa olevan viisumin haltijoita. Kaksoiskansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin, mikäli heillä on passi maasta, joka ei ole mukana kieltolistalla.  

Aiempi kielto kaatui oikeudessa, ja uutta kieltoa on valmisteltu oikeuden perusteluiden pohjalta. ABC:n mukaan uusi kielto korvaa ja kumoaa aiemman.

Irak pois listalta

Uudella kieltolistalla ovat Irakia lukuun ottamatta samat maat kuin alkuperäisellä listalla: Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Kielto on voimassa 90 päivää.

Valkoisen talon mukaan Irak jätettiin pois listalta, koska maa on luvannut neuvotella Yhdysvaltojen kanssa erikseen uusista taustaselvitystoimista.  

Uusi kielto pysäyttää lisäksi 120 päiväksi pakolaisten tulon maahan kaikista maista, kun aiempi kielto pysäytti syyrialaispakolaisten tulon maahan toistaiseksi.

Washington Postin mukaan uusi kielto ei kuitenkaan rajoita niiden pakolaisten liikkumista, joille on jo aikaisemmin myönnetty pakolaisstatus. Myös turvapaikan aikaisemmin saaneet ovat kiellon ulkopuolella.

Viranomaisille valmisteluaikaa

Kielto astuu voimaan 16. maaliskuuta, mikä antaa viranomaisille kymmenen päivää aikaa valmistautua voimaantulopäivään.

Alkuperäinen kielto astui voimaan välittömästi Trumpin annettua sen, mikä aiheutti kaaoksen lentokentillä, kun viranomaiset yrittivät lennossa soveltaa heille yllätyksenä tullutta uutta ohjetta.  

CNN:n mukaan uutta kieltoa on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä oikeusministeriön ja kotimaan turvallisuuden viraston kanssa, ja kongressia on pidetty ajan tasalla valmistelutyön etenemisestä. Alkuperäinen kielto valmisteltiin pienen sisäpiirin voimin, eikä siitä kerrottu monille tahoille, joilla on tapana osallistua tämäntyyppisten säädösten valmisteluun.

Oikeustaistelu vanhasta kiellosta päättyy

ABC:n nimettömän lähteen mukaan presidentti Trump ei olisi halunnut kumota tammikuussa asettamaansa ensimmäistä maahantulokieltoa. Hän olisi mieluummin antanut alkuperäistä kieltoa täydentävän asetuksen ja jatkanut oikeustaistelua alkuperäisen kiellon puolesta.   

Kun valitustuomioistuin helmikuussa piti voimassa alemman oikeusistuimen päätöksen alkuperäisen maahantulokiellon jäädyttämisestä, Trump kirjoitti Twitterissä suurin kirjaimin "OIKEUDESSA TAVATAAN."  

Lähteen mukaan Trump kuitenkin taipui lakiasiantuntijoidensa näkemykseen, että olisi parempi asettaa kokonaan uusi kielto, joka korvaisi ja kumoaisi aiemman.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.