Mainos

Trumpin ajama maahantulokielto jälleen vastatuulessa: "Ei vain yhden miehen show"

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ajama maahantulokielto kuuden muslimienemmistöisen maan kansalaisille on jälleen vastatuulessa.

Kiellon oli määrä tulla voimaan alkuperäistä lievempänä versiona jo maaliskuussa, mutta Havaijilla toimiva liittovaltion tuomari jäädytti sen.

Päätöstä nyt tarkastellut yhdeksännen tuomiopiirin vetoomustuomioistuin San Franciscossa totesi, ettei presidentti Trump ole esittänyt todisteita siitä, että kieltolistan kansalaiset, kuten pakolaiset ylipäätään, olisivat vahingollisia Yhdysvalloille. Trumpin hallinto on sanonut, että kiellolla torjutaan terrorismia.

Edeltäjästään lievennetty maahantulokielto estäisi Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian, Sudanin ja Syyrian kansalaisten tulon Yhdysvaltoihin 90 päivän ajaksi sekä kaikkien pakolaisten saapumisen maahan 120 päiväksi.

Alkuperäinen kielto koski myös Irakia. Se kaatui aiemmin tänä vuonna, minkä jälkeen Trumpin hallinto luonnosteli kiellosta uuden version

Yksimielinen päätös

Vetoomustuomioistuimen kolme tuomaria olivat päätöksessään yksimielisiä.

– Maahanmuutto, edes presidentille, ei ole vain yhden miehen show, päätöksessä todetaan.

Nyt annettu päätös on jatkoa maahantulokieltoa koskevien päätösten sarjalle. Viimeksi toukokuussa neljännen tuomiopiirin vetoomustuomioistuin Richmondissa päätyi samaan lopputulokseen. Se käsitteli tuolloin Marylandissa toimivan liittovaltion tuomarin maahantulokieltoa koskevaa jäädytyspäätöstä, kirjoittaa BBC.

Trumpin hallinto pyysi aiemmin tässä kuussa, että korkein oikeus palauttaisi presidentin asettaman matkustuskiellon voimaan ja hylkäisi näin Marylandin ja Havaijin tuomareiden päätökset.

Korkein oikeus ei ole antanut vielä päätöstään eikä se kommentoinut viimeisintä käännettä.

Trumpin paljon vastarintaa ja kritiikkiä kohdannutta asetusta on luonnehdittu syrjiväksi ja perustuslain vastaiseksi.

Valkoinen talo pitää kiinni laillisuudesta

Valkoinen talo pitää kiinni siitä, että Trumpin matkustuskielto on laillinen. Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer sanoi myöhään maanantaina Suomen aikaa The Hill -lehden mukaan, että hallinto tarkastelee tuoreinta päätöstä.

Spicer sanoi, että Valkoinen talo uskoo Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden toteavan, että asetus on laillinen.

Vetoomustuomioistuin nosti päätöksessään esiin muun muassa presidentti Trumpin aiemmin tässä kuussa lähettämiä tviittejä aiheeseen liittyen. Trump vaati, että Yhdysvaltoihin ei saisi päästää vaarallisista maista tulevia ihmisiä. Istuimen mukaan presidentin määräys näyttää kohdistuvan tiettyyn uskontoon.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.