Mainos

CNN: Trumpin uutta maahantulokieltoa ollaan viemässä oikeuteen

Yhdysvalloissa Havaijin osavaltio on haastamassa ensimmäisenä presidentti Donald Trumpin maanantaina antaman uudistetun maahantulokiellon. CNN:n mukaan Havaijin osavaltion lakimiehet ilmoittivat tiistaina, että he aikovat nostaa asiasta keskiviikkona oikeusjutun. 

Havaiji vaatii liittovaltion tuomaria jäädyttämään väliaikaisesti maahantulokiellon, josta Trump päätti presidentin asetuksella. Samoin kävi helmikuussa Trumpin ensimmäiselle asetukselle maahantulokiellosta. 

Edeltäjäänsä verrattuna lievennetty maahantulokielto estää kuuden muslimienemmistöisen maan kansalaisten tulon Yhdysvaltoihin 90 päivän ajaksi sekä kaikkien pakolaisten saapumisen maahan 120 päiväksi. 

Havaijia edustaviin lakimiehiin lukeutuva Neal Katyal arvioi, että uudessa maahantulokiellossa on samat perustuslakiin liittyvät ongelmat kuin ensimmäisessäkin asetuksessa. Katyalin mukaan asiaa ei muuta se, että uusittu asetus koskee pienempää määrää ihmisiä kuin Trumpin helmikuinen asetus koski. 

Sekä Trumpin uuden määräyksen vastustajat että puolustajat vaativat, että liittovaltion tuomari Havaijilla käsittelee osavaltion valituksen nopeasti. Uudistetun maahantulokiellon on määrä tulla voimaan 16. maaliskuuta. 

Yhdysvaltain oikeusministeriö on painottanut tällä viikolla, että uudessa maahantulokiellossa ei ole niitä seikkoja, jotka aiheuttivat sen edeltäjässä todetut ongelmat. 

Joustavampi kuin edellinen asetus 

Maanantain julkistettu maahantulokielto koskee uusia viisuminhakijoita kuudesta maasta. Uudella kieltolistalla ovat Irakia lukuun ottamatta samat maat kuin alkuperäisellä listalla: Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Valkoisen talon mukaan Irak jätettiin pois listalta, koska maa on luvannut neuvotella Yhdysvaltojen kanssa erikseen uusista taustaselvitystoimista.  

Kielto on voimassa 90 päivää. Maahantulokielto kuitenkin saattaa jatkua kauemmin kuin 90 päivää ja laajentua koskemaan muitakin maita kuin niitä kuutta, jotka nyt päätyivät kieltolistalle. 

Uusi kielto pysäyttää lisäksi 120 päiväksi pakolaisten tulon maahan kaikista maista, kun aiempi kielto pysäytti syyrialaispakolaisten tulon maahan toistaiseksi. 

Toisin kuin Trumpin aiempi maahantulokielto, uusi kielto ei koske pysyvän oleskeluluvan tai voimassa olevan viisumin haltijoita. Kaksoiskansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin, mikäli heillä on passi maasta, joka ei ole mukana kieltolistalla.  

Maanantain julkistettu presidentin asetus jättää Yhdysvaltojen lähetystöille paljon liikkumavaraa tehdä kieltoon tapauskohtaisia poikkeuksia.  

On arvioitu, että liikkumavara tekee kiellosta inhimillisemmän. Sen ansiosta kieltoa saattaa myös olla helpompi puolustaa oikeudessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.