Trumpin tärkeän liittolaisen Mitch McConnellin uskotaan jatkavan Yhdysvaltain senaatissa

Georgiasta on nousemassa edustajainhuoneeseen QAnon-salaliittoteorioita kannattava republikaaniehdokas.

Yhdysvalloissa maan senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell on yhdysvaltalaismedioiden mukaan voittamassa uudelleenvalintataiston Kentuckyssa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja AP.

Nimekkään senaattorin haastoi vaaleissa demokraattien senaattoriehdokas Amy McGrath.

78-vuotias McConnell on ollut maan istuvalle presidentille Donald Trumpille tärkeä liittolainen maan senaatissa ja auttanut tätä muun muassa saamaan kolme tuomariehdokastaan maan korkeimpaan oikeuteen.

McConnell on kuitenkin ollut jokseenkin kriittinen presidentin koronavirustoimien osalta ja kertonut aiemmin muun muassa vältelleensä Valkoista taloa, koska virusta ennaltaehkäisevät toimet eivät ole olleet riittäviä.

Paitsi että Yhdysvalloissa päätetään vaaleissa tulevasta presidentistä, ovat jaossa myös kaikki edustajainhuoneen paikat sekä noin kolmasosa senaatin paikoista.

Edustajainhuone on ollut Trumpin presidenttikauden aikana demokraattien hallinnassa, kun taas senaatissa on ollut republikaanienemmistö. Puoluejaot kongressissa vaikuttavat paljon siihen, miten tuleva presidentti voi saada päätöksiään läpi.

Coloradossa ensimmäinen paikka puolueelta toiselle

Demokraatti John Hickenlooper kukistaa istuvan republikaanisenaattori Cory Gardnerin Coloradon senaattikisassa, muun muassa Fox News ennustaa.

Kyseessä on vaalien ensimmäinen senaattipaikka, joka siirtyy puolueelta toiselle. Demokraattien pitää ryövätä republikaaneilta todennäköisesti ainakin neljä paikkaa saadakseen senaatin haltuunsa.

Coloradon entinen kuvernööri Hickenlooper oli selvä ennakkosuosikki kukistamaan Gardnerin senaattikisassa.

Ihmisoikeuslegendan paikka jäämässä demokraateille

Myös edustajainhuoneen paikoista on alkanut tulla laajemmin tietoa. Uutiskanava CNN kertoo, että edustajainhuoneeseen on nousemassa Nikema Williams, jonka on määrä edustaa Georgian osavaltiota.

Williamsin valinta tarkoittaa sitä, että edesmenneen kongressiedustajan John Lewisin paikka pysyy jatkossakin demokraattien hallinnassa. Ihmisoikeustaistelija Martin Luther King Jr:n rinnalla marssinut Lewis kuoli tämän vuoden heinäkuussa. 80-vuotiaana menehtynyt Lewis oli edustajainhuoneen jäsen vuodesta 1986 asti.

Lewis oli yksi merkittävimmistä kansalaisoikeusliikkeen johtohahmoista 1960-luvulla ja johti Alabamassa Selmasta Montgomeryyn vuonna 1965 järjestettyä historiallista marssia, missä osavaltion joukot yrittivät tukahduttaa rauhanomaisen protestin väkivalloin.

Georgiasta on nousemassa edustajainhuoneeseen myös QAnonin salaliittoteorioita kannattava Marjorie Taylor Greene. Tämän perusteella kiistellyllä ja laajalti tyrmätyllä liikkeellä olisi jatkossa ääni maan kongressissa.

Greene hakee ensimmäistä kertaa poliittiseen luottamustehtävään. 46-vuotias ehdokas julisti Twitterissä suurta voittoa saatuaan ratkaisevan johdon demokraattien kilpakumppaniinsa.

Greene on vannonut olevansa Trumpin vahvin liittolainen kongressissa ja tavoitteli paikkaa iskulauseella "Pelasta Amerikka, pysäytä sosialismi". Hän on myös muun muassa kuvaillut valkoihoisten miesten olevan kaikkein syrjityin ihmisryhmä Yhdysvalloissa.

QAnon sai alkunsa kuvanjako- ja keskustelusivusto 4chanilta lokakuussa 2017. Tuolloin "nimimerkki Q" alkoi julkaista viestejä, joiden liikkeen kannattajat uskovat antavan vihjeitä suuresta suunnitelmasta ja tulevista tapahtumista.

Äärioikeistoliikkeen mukaan presidentti Trump käy salaista sotaa globaalia liberaalikulttia vastaan. Salaliittoteoriassa on lyhykäisyydessään kyse siitä, että maailman uskotaan olevan korruptoituneen, satanistisen valtaeliitin hallussa. Tämä valtaeliitti harjoittaa pedofiliaa suuressa mittakaavassa ja rituaalimurhaa lapsia.

Delawaren senaattiin transedustaja

Jaossa on ollut osassa osavaltioita myös paikallishallinnon paikkoja. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita seuraavan Them-julkaisun mukaan ihmisoikeusaktivisti Sarah McBridesta on tulossa ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen osavaltion senaatin jäsen.

Hän on julkaisun mukaan voittanut omalta osaltaan kisan Delawaren osavaltiossa.

Vox-uutissivuston mukaan McBride on jatkossa maan korkea-arvoisin transsukupuolinen päättäjä. 30-vuotias McBride on Voxin mukaan luonut uraa keskittyen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon varmistamiseen ja tehnyt työtä muun muassa Human Rights Campaign -järjestön ja Equality Delawaren riveissä. Lisäksi hän on työskennellyt myös Delawaren entisen kuvernöörin Jack Markellin ja osavaltion entisen oikeusministerin Beau Bidenin vaalikampanjoissa.

Viisi vuotta sitten aivokasvaimen vuoksi menehtynyt Beau Biden oli Trumpin demokraattihaastajan Joe Bidenin poika.

Lue myös:

    Uusimmat