Trumpin rikosoikeudenkäyntiin on saatu valittua seitsemän valamiehistön jäsentä

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin rikosoikeudenkäynnissä on saatu valittua seitsemän valamiehistön jäsentä, oikeus kertoi tiistaina. Niin sanotun hyssyttelyrahaoikeudenkäynnin 12-henkisen valamiehistön lisäksi valitaan myös kuusi varajäsentä.

Valinnat ovat sujuneet odotettua nopeammin. Tapausta käsittelevä tuomari Juan Merchan sanoi tiistaina suhtautuvansa toiveikkaasti siihen, että avauspuheenvuorot voitaisiin aloittaa ensi maanantaina.

Prosessin oli odotettu kestävän kauan, sillä syyttäjien ja Trumpin puolustuksen on uskottu olevan hyvin erimielisiä siitä, ketkä valamiehistöön kelpaavat.

Kumpikin osapuoli on esittänyt jäsenehdokkaille kysymyksiä heidän kyvykkyydestään olla puolueettomia. Tiistaina potentiaalisia valamiehiä grillattiin muun muassa heidän median kulutustottumuksistaan sekä mahdollisista poliittisista lahjoituksista.

Valamiehistön valinta alkoi maanantaina, jolloin läsnä olleista liki sadasta ehdokkaasta yli 50 ilmoitti, etteivät he voi olla osana oikeudenkäyntiä, sillä heidän olisi mahdoton arvioida tapausta puolueettomasti.

"En hyväksy valamiesten pelottelua"

Trump on hyökännyt toistuvasti tuomari Merchania vastaan ja väittänyt muun muassa, ettei hän olisi saamassa reilua oikeudenkäyntiä. Trump väittää, että oikeudenkäynnissä on kyse poliittisesta ajojahdista.

Tuomari Merchan vaatii, että Trump on paikalla oikeudenkäynnin jokaisena päivänä. Läsnäolovaatimuksen on arvioitu vaikuttavan Trumpin presidentinvaalikampanjaan, ja Trump on itsekin valittanut, että hänen pitäisi olla kampanjoimassa.

Oikeudenkäynnin on arvioitu kestävän kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Merchan joutui muistuttamaan Trumpia tiistaina, että minkäänlaisia vaikuttamisyrityksiä valamiehistön suuntaan ei hyväksytä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Merchan oli varoittanut Trumpia, että hänen sosiaalisen median päivityksistään hiillostettavana ollut valamies oli kyennyt kuulemaan Trumpin mutinan.

– En hyväksy minkäänlaista valamiesten pelottelua tässä oikeussalissa, Merchan totesi.

Tuomio voisi vaikuttaa vaalikampanjaan

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vastaa rikossyytteisiin oikeudessa.

Trumpin syylliseksi toteaminen vaatisi yksimielisen päätöksen valamiehistöltä. Jo yksi eriävä mielipide valamiehistön keskuudessa johtaisi siihen, että Trump vapautuu syytteistä.

Trumpia syytetään New Yorkissa käytävässä oikeudenkäynnissä kirjanpitorikoksista, jotka liittyvät vuoden 2016 presidentinvaalien alla pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin. Trump väittää, ettei hän ole saamassa reilua oikeudenkäyntiä.

Jos Trump todettaisiin syylliseksi, hän voisi saada vuosien tuomion, mutta asiantuntijat pitävät sakkorangaistusta todennäköisempänä.

Sen sijaan tuomio saattaisi vaikuttaa Trumpin vaalikampanjaan. 77-vuotias Trump on republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas ja kohdannee marraskuun vaaleissa istuvan demokraattipresidentin Joe Bidenin, 81.

Lue myös:

    Uusimmat