”Trumpin puhe koettiin uhkaavana” – MTV:n asiantuntija ja kirjeenvaihtajat analysoivat valtaannousun vaikutukset

Asiantuntija: Trumpin puhe koettiin uhkaavana 7:52

Donald Trumpin virkaanastujaispuhe otettiin ristiriitaisesti vastaan Yhdysvalloissa, minkä lisäksi sitä on seurattu tarkkaavaisesti muuallakin.

Emeritusprofessori Markku Henrikssonin mukaan puhe muistutti retoriikaltaan enemmän vaalipuhetta kuin presidentin virkaanastujaispuhetta.

– Siinä ei ollut häivähdystäkään valtiomiesmäisestä puheesta, jonka Trump piti voitonpuheenaan, hän analysoi.

Trump toisti puheessaan monia vaaliensa perusteemoja, ja siitä jäi puuttumaan voitonpuheessa kuulunut kansakunnan yhtenäisyyden rakentaminen.

– Moni Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella koki puheen varmasti uhkaavana, Henriksson totesi.

Hän muistuttaa, että Trump on yhä tietynlainen kysymysmerkki, eikä ole varmaa, jäävätkö "suupuheet vain suupuheiksi". Hän pitää puheen seurauksena kuitenkin sitä, että jakolinjat Yhdysvalloissa pysyvät syvinä, eivätkä ole ainakaan ole yhdistymässä.

Trumpin puheessa pelottavia piirteitä –"Sodan julistusta" 2:40

Trumpin puhe erotteli eliittiä kansasta

Samoilla linjoilla on MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen. Virkaanastujaisissa paikalla oli pääasiassa Trumpin omaa kannattajakuntaa, kun taas maan demokraatit ja liberaalit hänen arvionsa mukaan kokevat merkit maan sulkeutumisesta pelottavaksi.

Trumpin puhe oli Karppisen arvion mukaan eräänlainen sodanjulistus Washingtonin eliittiä vastaan, Trumpin näyttäen itsensä kansan edustajana. Tämä on samaan aikaan ristiriitaista, sillä Trumpin hallinto on Karppisen mukaan huomattavan elitistinen, sen ollessa täynnä miljonäärejä ja konservatiiveja.

Miten Trumpin nousu presidentiksi käytännössä vaikuttaa, se nähdään vasta tulevaisuudessa. Henrikssonin mukaan tällä on kuitenkin monet mahdollisuudet vaikuttaa asioihin.

Moniin päätöksiin tarvitaan Yhdysvalloissa kuitenkin myös kongressin tuki. Trumpin oma puolue republikaanit hallitsee sekä edustajanhuonetta että senaattia, mutta se voi silti päätyä eri linjoille presidenttinsä kanssa. Trump ei edusta perinteisiä republikaanisia arvoja, joten yhteistyön sujuminen nähdäänkin vasta tulevaisuudessa.

Henriksson kuvaileekin tunnelmaa odottaviksi niin republikaanien kuin demokraattien riveissä. Monet republikaanit ovat tilanteesta innoissaan, mutta monet ovat hänen arvionsa mukaan odottavalla ja jopa pelokkaalla kannalla.

Trumpin valinta näkyy kuitenkin maan hallinnossa jo nyt. Esimerkiksi Valkoisen talon nettisivut ovat siirtyneet Obamalta Trumpille, ja sivuilta onkin jo poistunut maininnat ja linkit liittyen ilmastonmuutoksen merkitykseen.

Tänään Yhdysvalloissa on nähty mellakointiin ja väkivaltaisuuksiin yltyneitä mielenosoituksia Trumpia vastaan, ja huomenna odotetaan lisää marsseja. Miten Trump tulee näihin reagoimaan, se nähdään vasta tulevaisuudessa.

Tällainen oli Trumpin ensimmäinen puhe 1:44

Ulkopolitiikan linjaa vaikea arvioida

Trumpin valtaannousua on seurattu aktiivisesti myös maailmalla. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kertoo Berliinistä, että Trumpin virkaanastujispuhe vahvisti niitä pelkoja, joita Saksan pääkaupungissakin on ollut ilmoilla. Trumpin protektionistinen puhe ei ennusta yhtenäistä länttä, vaan USA tulee vetämään omaa linjaansa.

Pelkona on, että Trump on nyt vastaus ja malli erilaisille autoritäärisille maille ja johtajille, jotka ovat vahvistuneet myös Euroopassa.

Mahdollista jopa on, että Trumpin valinta edistää EU:n murenemista. EU:sta eroava Britannia on Nurmisen arvion mukaan liittoutumassa Yhdysvaltojen kanssa, ja jos populistit voittavat tulevat vaalit Euroopassa, voi Trumpin kansainvälinen politiikka viedä niitäkin poispäin EU:sta.

Venäjällä juhlittiin Obaman lähtöä

Myös Venäjällä valtaannousua on seurattu, MTV Uutisten Venäjän kirjeenvaihtajan Iida Tikan mukaan juhlallisissakin merkeissä. Vaikka Trumpista on maalattu Venäjän mediassa kuvaa Venäjällä suotuisana presidenttinä, juhlivat monet juuri Obaman lähtöä Valkoisesta talosta.

– Obamaa on pidetty syntipukkina moneen Venäjää koskettaneeseen ulkopoliittiseen ongelmaan, Tikka kertoo.

Vaikka Trumpin virkaanastujaispuheessaankin esittämät lupaukset Yhdysvaltojen sekaantumattomuudesta muiden maiden asioihin ovat hunajaa Venäjän korville, on paikallisessa keskustelussa myös kyseenalaistettu sitä, kuinka Venäjä-mielinen Trump tosiasiassa on.

Emeritusprofessori Henrikssonin mukaan tämänpäiväisestä puheen perusteella vaikea arvioida maan tulevaa ulkopoliitiikaa.

Puheessa Trump korosti keräävänsä liittoutumaa radikaalin islamismin hävittämiseksi, minkä lisäksi siinä nostettiin esille Yhdysvaltojen ymmärtävän kaikkien maiden katsovan lähtökohtaisesti omia etujaan. Vaikka puheessa mainittiin myös, ettei USA jatkossa aio tuputtaa muille maille omia näkemyksiään, on Henrikssonin mukaan yhä täysin auki, kuinka hyvä johtaja Trump tulee olemaan Venäjän kannalta. 

Lue myös:

    Uusimmat