Mainos

Trumpin maahantulokielto järkyttää suomalaisprofessoria: "Isis hieroo käsiään"

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin pitää Trumpin määräämää maahantulokieltoa kansainvälisen oikeuden vastaisena. Hän pitää tilannetta äärimmäisen vakavana.

Trumpin asetuksella Irakin, Syyrian, Sudanin, Somalian, Libyan ja Jemenin kansalaisilta on kielletty maahantulo Yhdysvaltoihin ainakin 90 päivän ajaksi.

– Sen perusteella, mitä asetuksen sisällöstä tiedetään, pidän sitä selkeästi kansainvälisen oikeuden vastaisena. Siinä on selvästi kysymys kansalaisuuteen ja uskontoon perustuvasta syrjinnästä, Scheinin sanoo MTV Uutisille.

Scheininin mukaan Trumpilta ja Trumpin hallinnolta tulee erilaisia lausuntoja siitä, onko maahantulokielto yhtä kuin sulku muslimeille.

– Kun katsoo tilannetta ja sitä, mitä Trump on etukäteen luvannut, näyttää ilmiselvältä, että tässä on takana uskonnollisen syrjinnän motiivit.

"Ei voi kauan jatkua"

Professorin mukaan tilanne on ennen kokematon ja äärimmäisen vakava. Lentokentillä on mittavia mielenosoituksia, ja Trumpin hallinnosta kuuluu merkkejä siitä, että presidentti haluaisi määrätä kansalliskaartin paikalle.

– Huonossa tapauksessa Isis hieroo käsiään, kun mielenosoittajat ja kansalliskaarti ottavat yhteen lentokentillä ja aiheuttavat suurta tuhoa sekä ihmishenkien menetyksiä.

Scheininin mukaan tilanne on vakava, koska kyseessä on laajat valtaoikeudet ja käskytysvallan omaava Yhdysvaltain presidentti.

– Hänelle kuuluvat muun muassa ydinaseet. Ei sitä (tehtävää) pitäisi voida hoitaa kenenkään, joka toimii niin impulsiivisesti kuin Trump ohittaen kaikki päätöksenteon säännöt. Hän sanoo yhtä, tekee toista ja syyttää sitten tiedotusvälineitä, kun asioiden oikea laita tulee ilmi.

– Ei tämä varmasti kauan voi jatkua noin, Scheinin jatkaa.

Scheininin mukaan muutoksen voisivat tuoda esimerkiksi tuomioistuimet, jotka voisivat perustuslain nojalla estää selkeät ylilyönnit asetuksen täytäntöönpanossa.

– Ja nostaako joku esiin kysymyksen siitä, onko Trump kykenevä hoitamaan presidentin tehtävää? Viikon ajalta on liian aikaista lähteä spekuloimaan näitä, Scheinin summaa lopuksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.