Kokoomuksen Orpo haluaa herätellä suomalaisia USA:n tapahtumien takia: "Näin voisi tapahtua myös Suomessa" – Halla-aho tuomitsee mellakoinnin

Tutkija vastaa, voiko Washingtonin levottomuuksista puhua vallankaappausyrityksenä:"Trumpin viesti mellakoiden aikaan oli ristiriitainen" 4:50
Tutkija vastaa, voiko Washingtonin levottomuuksista puhua vallankaappausyrityksenä: "Trumpin viesti mellakoiden aikaan oli ristiriitainen"

Suomen suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat tuomitsevat Washingtonin mellakat. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, että Perussuomalaiset ovat kehuneet Donald Trumpin politiikan sisältöä, eivät hänen tyyliään.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvailee täysin tuomittavaksi Trumpin yllytystä ja vaalivilppiväitteiden toistamista kongressirakennuksen valtauksen jälkeenkin.

Orpo katsoo, että vastaavat tapahtumat ovat mahdollisia myös Suomessa.

– Kyllä meidän Suomessa täytyy herätä, että jos Yhdysvalloissa, maailman vanhimmassa vahvassa demokratiassa, voi tapahtua näin, niin miksei näin voisi tapahtua myös Suomessa, sanoo Orpo MTV Uutisille.

Orpo sanoo, että Suomessakin on voimia, jotka sympatisoivat tai jopa ihailevat Trumpin tapaa toimia.

– Jos vilkaisee sosiaaliseen mediaa, voi törmätä valtavaan määrään erilaisia toimijoita trolleista alkaen, jotka lietsovat mielestäni saman sukuista epävakautta suomalaiseen yhteiskuntaan kuin Yhdysvalloissa on nähty.

Orpon mukaan myös perussuomalaisten liepeillä ja puoluejohdossa on ollut paljon sympatisointia Trumpin toimintaa kohtaan.

– Minusta kaikki voimat, jotka lisäävät epäluottamusta suomalaiseen yhteiskuntaan ovat vaarallisia tässä tilanteessa. En halua osoitella mitään yhtä puoluetta, sanoo Orpo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho korostaa MTV Uutisille, että Perussuomalaiset ovat kehuneet Trumpin politiikan sisältöä.

– Monet poliittiset linjaukset, joita Trump on pyrkinyt presidenttinä edistämään, esimerkiksi maailmankauppaan, globalisaatioon, Kiinan taloudelliseen dominanssiin ja siirtolaisuuteen liittyen, ovat kyllä sellaisia, joista Perussuomalaiset ovat hyvin samoilla linjoilla niissä.

– Mutta tämä koskee Trumpin poliittista substanssia. Ei sitä, minkälainen henkilö hän on eivätkä nämä myönteiset arviot koske nyt nähtyjä tapauksia, Halla-aho sanoo.

Tyyli "epäsovinnainen"

Halla-aho kuvailee Trumpin tyyliä epäsovinnaiseksi.

– Itse olen välttänyt viimeisen neljän vuoden aikana ottamasta Trumpiin kantaa henkilönä. Mielestäni häntä koskevat arviot keskittyvät liikaa hänen henkilöönsä ja hänen tyyliinsä, joka on hyvin epäsovinnainen ja josta voidaan varmasti olla montaa mieltä.

Myös Halla-aho tuomitsee Washingtonin mellakat.

– Tällainen hulinointi ja laiton toiminta on valitettavaa ja tuomittavaa. Mutta toisaalta täytyy muistaa, että Yhdysvallat on maailman vanhin katkeamaton demokratia ja oikeusvaltio. Siellä on toimiva oikeuslaitos, lainvalvontajärjestelmä ja toimiva kansanedustuslaitos. En usko, että tällaisetkaan tapahtumat pystyvät tämän järjestelmän vankkoja perustuksia horjuttamaan, hän toteaa.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) uskoo, että Yhdysvalloissa republikaanit ottavat nyt etäisyyttä Trumpiin.

– Republikaanit ovat tavallaan olleet panttivankeina Trumpin kanssa. He eivät ole halunneet suututtaa Trumpin äänestäjiä asettumalla presidenttiä vastaan. Nämä tapahtuvat voivat aiheuttaa käännöksen, Niikko toteaa.

Bidenillä paha urakka

Kokoomuksen Orpo arvioi, että uuden presidentin eli Joe Bidenin hallinnolla suurin osa energiasta kohdistuu kotimaan asioiden hoitoon. Orpo katsoo siksi, että Euroopan ja Suomen pitää huolehtia enemmän itse omista asioistaan kuten turvallisuudesta ja etujensa ajamisesta.

Perussuomalaisten Halla-aho pitää Yhdysvaltojen sisäisen tilanteen kannalta ratkaisevana sitä, miten Trumpin kannattajat ottavat vallan vaihtumisen vastaan.

– Nähtäväksi jää, miten Joe Biden onnistuu ja miten Trumpin kannattajat tuloksen hyväksyvät. En usko, että nämä tapahtumat heijastavat Trumpin äänestäjien enemmistön näkemyksiä millään tavalla. On harmillista, että Trumpilla on ollut vaikeuksia tunnustaa tappiotaan vaalien jälkeen, Halla-aho toteaa.

Donald Trump sai vaaleissa yli 70 miljoonaa ääntä. Hänen äänisaaliinsa oli Yhdysvalloissa kaikkien aikojen toiseksi suurin, joten todella monet yhdysvaltalaiset halusivat hänet jatkokaudelle.

Lue myös:

    Uusimmat