Kommentti: Amerikka jakaantuu yhä syvemmin trumppilaisiin ja äänekkäisiin jälkiviisaisiin – pitkät 100 päivää takana, 1360 edessä

1:37

Eri puolella Yhdysvaltoja matkustaessa sen haistaa ja maistaa. On Trumplandia ja sitten se toinen, globaalimpi ja liberaalimpi Amerikka, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Ensin mainitussa ajetaan lava-autolla drive in –ravintolaan puolentoista dollarin juustohampurilaiselle. Jälkimmäisessä tilataan viiden dollarin lehtikaalipirtelö kotiovelle kännykän painalluksella.

100 vaikeaa päivää

Kansakunnan jakautuminen ei ole Donald Trumpin vika, niin on ollut jo kauan. Amerikkalaiset vain tiedostavat asian vasta nyt, koska se auttoi Trumpin presidentiksi.

Ensimmäiset 100 päivää eivät olleet Trumpille helpot. Hänen kannatuksensa on alhaisempaa kuin kenenkään edeltäjän vastaavan ajanjakson jälkeen.

Trump on epäonnistunut kuuluisimmissa kampanjalupauksissaan Meksikon muurin rakentamisessa ja Obamacaren kaatamisessa. FBI tutkii Trumpin mahdollisia Venäjä-kytköksiä eikä Trump ole saanut läpi maahantulokieltoaan.

Myös Trumpin ehdottamien veroleikkauksien on arvioitu hyödyttävän enemmän rikkaita kuin tavallista trumppilaista.

Trumpin kannattajat pysyvät silti ortodoksisesti miljardöörin tukena, miksi?

Ensinnäkin se ärsyttää elitistisenä pidettyjä liberaaleja ja toiseksi he eivät näe muuta vaihtoehtoa.

Mieli muuttunut useasti

Trumpin puolesta on sanottava, että Trumpin ensimmäiset sata päivää olisivat voineet mennä huonomminkin. Trumpin ympäristöpolitiikka on ilmaston lämpenemisen kannalta huolestuttavaa, mutta hän ei ole ollut niin radikaali kuin uhkaili.

Trumpin politiikka ei tosin ole johdonmukaista, ja hän voi aina muuttaa mieltään. Mielenkiintoista olisi tietää, muuttaako hän kantaansa, kun oppii uutta vai improvisoiko Trump joka kerta. Syyria-iskun kaltaisten tilanteiden ja Pohjois-Korean kohdalla täytyy toivoa oppimisvaihtoehtoa.

Lava-autoilijatkin saattaisivat ottaa välillä sen viherpirtelön terveyssyistä, jos kukkarossa olisi tarpeeksi kahisevaa. Rahastahan monessa asiassa on kyse, mutta myös huomioonottamisesta.

Trumpin tukijat kokevat, että vain Trump kuuntelee heitä ja muut vain naljailevat. Demokraatit ja amerikkalainen media voisivatkin tehdä parempaa työtä kansan yhdistämisessä.

Erityisesti kansan yhdistäminen auttaisi tosin Trumpia.

Trump voisi kohdata vastustajansa

Trumpilla olisi nyt maan johtajana loistava paikka kohdata vastustajansa ja parantaa kannatuslukemiaan. Yksi tilaisuus voisi olla tänään sadan päivän merkkipäivänä, kun tuhansia ihmisiä marssii Washingtonissa.

Trumpin politiikan vastaisen ilmastomarssin on tarkoitus alkaa kongressin edestä ja päättyä Valkoiselle talolle. Sen sijaan, että Trump yrittäisi puhua tälle toiselle puolelle kansasta, hän lentää omiensa luokse Pennsylvanian perukoille ”Tehdään Amerikasta jälleen mahtava” -kampanjatapahtumaan.

Matka yhdeksi ja mahtavaksi Amerikaksi on vielä pitkä, Mr. Trump.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja