Trumpilla on syytä olla huolissaan: Presidenttiura voi olla vaarassa, jos demokraatit voittavat välivaalit – tästä on kyse

Demokraatit saattavat palata valtaan Yhdysvalloissa kongressin välivaaleissa marraskuun kuudentena, arvioivat asiantuntijat. Trump voi joutua vaikeuksiin.

Alla olevalla videolla Trump esittelee taitojaan sateenvarjon käsittelyssä.

Huvittava ratkaisu: Donald Trump hylkäsi sateenvarjonsa Air Force Onen ovella 0:31

Kahden Trump-vuoden jälkeen demokraattiäänestäjät ovat saamassa tarpeekseen. Pew-instituutin mukaan äänestäjiksi on ilmoittautunut yli 80 prosenttia enemmän kuin neljä vuotta sitten, ja se saattaa merkitä äänivyöryä etenkin edustajainhuoneen vaalissa, jossa kaikki 435 paikkaa ovat jaossa.

Republikaanienemmistö on ollut vaatimaton mutta riittävä 23 paikalla. New York Times -lehden laskelmien mukaan 48 paikkaa voi nyt muuttaa väriä ja niistä 41 on republikaanien.

Jos demokraatit pitävät omat paikkansa ja voittavat edes 24 lisää, edustajainhuone muuttuu demokraattienemmistöiseksi. Tämänsuuruiset muutokset ovat olleet välivaaleissa tavallisia.

Senaatti vaikeampi voittaa

Satapaikkaisesta senaatista uusiutuu puolestaan kolmannes ja republikaaneilla on siellä niukka 51 paikan enemmistö.

Tilanne on demokraateille kuitenkin vaikea, sillä uusiutuva kolmannes jakautuu epätasaisesti: puolueen pitää pitää 26 paikkaa, kun republikaaneilla on puolustettavanaan vain 9.

Demokraattien olisi siis pidettävä kaikki senaattorinsa ja voitettava vielä kaksi republikaaneilta, muun muassa osavaltioissa, joissa maaseudun republikaanit toivat äänivyöryn Trumpille edellisissä vaaleissa. Hyvin vaikeaa, muttei mahdotonta, arvioivat uutistoimisto Reutersin vaaliasiantuntijat.

Demokraatit ovat saaneet kampanjatukea jopa Barack Obamalta, vaikka herrasmiessopimusten mukaan entiset presidentit eivät enää puutu päivänpolitiikkaan. Trump on puolestaan matkustanut vaalitilaisuuksissa suurkaupungeista peräkyliin taatakseen tuen republikaaneille.

Trump viralta?

Demokraateilla ei ole ollut käytännössä lainkaan poliittista valtaa vuosiin sen jälkeen, kun he menettivät enemmistön ensin edustajainhuoneessa ja lopulta myös senaatissa Barack Obaman kausilla. Obama itse oli poliittisesti lähes voimaton, sillä juuri mitään ei mennyt läpi senaatissa eikä edustajainhuoneessa.

Näin voi käydä myös Trumpille. Jos demokraatit voittavat edustajainhuoneen enemmistön mutta republikaanit senaatin, edessä on riitaisaa politiikkaa, sillä demokraatit todennäköisesti estäisivät republikaanien hankkeita mikä ehtisivät.

Republikaanit ovat yrittäneet Trumpin johdolla kaikkensa saadakseen muun muassa Obaman terveydenhoitouudistuksen romutettua. Demokraatit taas ovat kesän ja syksyn aikana innostaneet äänestäjiään puolustamaan sitä, ja demokraattienemmistöinen edustajainhuone torppaisi uudet yritykset.

Demokraattivoitto myös mahdollistaisi Trumpin viraltapanomenettelyn käynnistämisen, sillä se kuuluu edustajainhuoneen oikeuksiin. Trump joutuisi erotetuksi, jos hänet oikeudessa todettaisiin syyllistyneen valtionpetokseen, lahjontaan tai esimerkiksi verojen välttelyyn, varojen väärinkäyttöön tai vaikkapa asemaan sopimattomaan käytökseen.

Trumpilla onkin syytä olla huolissaan.

Lue myös:

    Uusimmat