Trump taistelee jatkokaudesta oikeustoimin, joita hylätään kovalla kädellä todisteiden puutteessa – katso kooste oikeusjutuista

Trumpin nostamat oikeusjutut kartalla – syynä toimiin ovat esimerkiksi kuulopuheet ja postiäänet 4:37
Trumpin nostamat oikeusjutut kartalla – syynä toimiin ovat esimerkiksi kuulopuheet ja postiäänet

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väittää itsepintaisesti Twitterissä voittaneensa vaalit ja jatkaa oikeustoimia useissa osavaltiossa. Hän ei ole myöntänyt vaalitappiotaan Joe Bidenille. 

Eilen Trumpin lakitiimi piti tiedotustilaisuuden Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin johdolla. Tilaisuus noudatti samaa kaavaa, lakitiimi esitti runsaasti väitteitä vaalivilpistä, mutta todisteita ei ollut esittää.

Giuliani kertoi muun muassa, että Bidenin ääniä olisi tuotu ääntenlaskupaikalle kuorma-autolla, jossa äänet olivat pakattuna ruokapaketteihin ja paperipusseihin, mutta väitteelle ei ole mitään todisteita. 

Osavaltiot, joissa oikeustoimilla pyritään muuttamaan vaalitulosta ovat muun muassa Pennsylvania, Michigan, Nevada, Arizona, Georgia. 

Eniten toimia Pennsylvaniassa

Presidentti on muun muassa väittänyt, että Trumpin kampanjan ääntentarkkailijoita ei päästetty valvomaan ääntenlaskentaa Philadelphiassa. Tämä ei ole totta, Trumpin ääntenlaskun tarkkailijoita oli paikalla.

Kiistaa ääntenlaskennan aikaan käytiin siitä, kuinka lähellä tarkkailijat saavat olla. Koronan vuoksi myös ääntenlaskutiloissa noudatettiin turvavälejä. Rebublikaanit ovat sanoneet muissakin osavaltioissa, että demokraatit käyttivät koronaa verukkeena sille, ettei tarkkailijat pääse tarpeeksi lähelle. 

The Washington Post uutisoikin maanantaina, että Pennsylvaniassa Trumpin kampanja luopui merkittävistä syytekohdista oikeusjutussa, jolla pyritään haastamaan Pennsylvanian osavaltion vaalitulos.

Kanteesta jätettiin pois juuri nämä syytekohdat siitä, että vaaliviranomaiset olisivat loukanneet Trumpin kampanjan perustuslaillisia oikeuksia rajoittamalla heidän tarkkailijoidensa mahdollisuutta seurata ääntenlaskentaa.

Trumpin kampanja aloitti Pennsylvaniassa oikeustoimia myös siitä, että osavaltion lain mukaan postiäänet, jotka saapuivat kolme päivää vaalien jälkeen hyväksyttiin. Samoin äänille, joissa oli joku ongelma esimerkiksi osoitetiedoissa, annettiin tuo sama kolme päivää aikaa korjata tämä ongelma. Jos siinä onnistuttiin, ääni hyväksyttiin. 

Trumpin kampanja yritti estää näiden äänten laskennan. Tuomari hylkäsi pyynnön. 

Georgia meni Bidenille

Georgiassa Trumpin kampanja on väittänyt, että myöhään tulleita ääniä olisi sekoitettu ajoissa tulleiden äänien kanssa. Todisteita ei löytynyt, tuomari totesi väitteen perättömäksi ja kumosi sen. Tässä tapauksessa kyse oli päälle viidestäkymmenestä äänestä. Biden voitti Georgiassa yli 14 000 äänellä.

Osavaltio meni tämän pienen eron vuoksi uuelleenlaskentaan, joka suoritettiin käsin. Se on saatu valmiiksi ja voittajana pysyy edelleen Joe Biden. 

"Kuulopuheita ja juoruja"

Wisconsinissa Trumpin kanssa yhteistyössä toimivat asianajajat yrittivät estää äänien vahvistamisen, koska ne sanoivat pystyvänsä todistamaan vaalivilpin. Asianajajat sanoivat, että "todisteet ovat tulossa". Todisteita ei ole vielää nähty. 

CNN uutisoi tällä viikolla, että Wisconsin on hyväksynyt ja aloittanut osittaisen uudelleenlaskennan kahdessa piirikunnassa. Trumpin kampanja maksoi kolme miljoonaa dollaria mahdollistaakseen tämän. 

Michiganissa Trumpin asianajajat yrittivät keskeyttää ääntenlaskentaa. Perusteena oli esimerkiksi kuulopuheet siitä, että tarkkailijat olisivat kuulleet ääntenlaskijoilta, että heidän täytyy vaihtaa päivämäärät myöhään tulleissa äänissä.

Tuomari hylkäsi jutun, sanomalla, että se oli vain "juoruja ja kuulopuheita". Trumpin kampanjan ääntentarkkailjat sanoivat myös huomanneensa "epäjohdonmukaisuuksia" ääntenlaskussa. josta saatiin myös oma oikeusjuttunsa. Mitään todisteita tästä ei ollut tarjota, joten sekin hylättiin. 

Todisteet uupuvat

Nevadassa Turmpin kampanja ei nostanut syytettä, mutta neljä republikaaniedustajaa nosti syytteet Clarkin piirikuntaa kohtaan, jossa myös Las Vegas sijaitsee. He väittivät muun muassa, että tarkkailijat eivät saaneet seurata ääntenlaskentaa oikealla tavalla. Todisteita ei ole löytynyt. 

Arizonassa oikeustoimiin johti muun muassa seuraava väite, republikaaniaäänestäjiä oli joidenkin todistajien mukaan kehoitettu täyttämään äänestyslipuke vääränlaisella kynällä, joka lopulta voisi johtaa äänen hylkäämiseen. Viranomaiset Arizonassa ovat sanoneet moneen kertaan, että nämä Sharpie-kuulakärkikynällä merkatut äänet laskettiin tavallisesti.  

Kaikki nämä toimet on tehty ilman todisteita. 

Financial Timesin mukaan Trumpin kampanja on onnistunut voittamaan joitakin pienempiä oikeusjuttuja, mutta niiden kohdalla puhutaan vain muutamista kymmenistä äänistä. 

Trump on myös väittänyt, että miljoonia ääniä muutettiin Trumpin äänistä Bidenin ääniksi jotain "ohjelmaa" (software) hyödyntämällä. 

Lisäksi on väitetty, että Bidenille oli laskettu kuolleiden ihmisten ääniä. Näistä on levinnyt kuvia sosiaalisessa mediassa, joiden aitoutta ei voida todistaa, ja monet onkin jo kyetty tunnistamaan kuvamanipulaatioiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat