Trump pitää oikeusjutuilla kiinni uskottavuudestaan – oikeuskanteiden mahdollisuudet arvioidaan heikoiksi

5:12
Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo vaalien tuoreimmat tärpit paikan päältä.

Presidentti Donald Trump on nostanut kanteita vaalivoiton kannalta tärkeimmissä osavaltioissa, esimerkiksi Georgiassa ja Michiganissa.

Oikeustieteen professori Franita Tolson kertoo CNN:n haastattelussa, että oikeuskanteiden mahdollisuuksia pidetään heikkoina. Tolson on kovasanainen arvioidessaan Trumpin motiiveja.

Tolsonin mukaan oikeuskanteissa voi olla kyse yrityksestä siirtää keskustelua pois Bidenin potentiaalisesta voitosta. Tolson arvioi, että oikeuskanteiden myötä halutaan vahvistaa syytöksiä huonosti hoidetuista vaaleista ja jopa vaalivilpistä.

Uutiskanava CNN:n vaalikommentaattori ja republikaani Ben Ginsbergin mukaan häviön myöntäminen heti vaalien jälkeen ei olisi Trumpilta uskottava reaktio. Ääntenlasku on myös yhä käynnissä ja molemmilla ehdokkailla on mahdollisuus voittoon, vaikka Joe Biden johtaakin tärkeissä osavaltioissa.

Ginsberg arvioi, että Trumpin kampanja käynnisti lukuisia oikeusprosesseja ja toivookin, että edes joku niistä pärjäisi myöhemmin oikeuskäsittelyssä. Hänen mukaansa oikeuskanteita voidaan kuitenkin pitää osoituksena siitä, että Trumpin vaalitiimin tuntemukset eivät ole juuri järin optimistisia.

Ei todisteita vaalivilpistä

STT kertoo, että Trump syyttää useita osavaltioita epäonnistumisista.

Trumpin kampanja väittää, että Georgiassa Chathamin piirikunnassa virallisen äänestysajan jälkeen saapuneita ääniä olisi sekoittunut virallisen ajan puitteissa annettuihin ääniin ja laskettu mukaan osavaltion äänimäärään.

Siksi kampanja on vaatinut, että georgialaisten myöhässä saapuneet äänet erotetaan muista äänistä ja jätetään huomiotta.

Pennsylvaniassa ja Michiganissa Trumpin kampanjatiimi on esittänyt syytöksiä, joiden mukaan kaikilla ei olisi ollut reilua pääsyä alueen äänestyspaikoille.

Nevadassa Trumpin kampanjan juristit ovat nostaneet kanteen, jonka mukaan Trumpin kampanjan tarkkailijoille ei annettu tarpeeksi laajaa pääsyä ääntenlaskennan kaikkiin vaiheisiin.

Nevadan oikeusministeri, demokraattien Aaron Ford sanoi CNN:n haastattelussa, että osavaltio on valmis kaatamaan kaikki vaalijärjestelmäänsä vastaan osoitetut oikeusjutut.

Oikeustoimi, joka saattaa vaikuttaa useimpiin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa annettuihin ääniin, on CNN:n mukaan korkeimmalle oikeudelle osoitettu vetoomus hylätä Pennsylvaniassa annetut postiäänet, jotka saapuivat viranomaisille postissa vasta vaalien jälkeen. Vetoomus koskee tuhansia ääniä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin Yhdysvaltain vaaleja tarkkailevan ryhmän mukaan vaalivilpistä ei ole mitään todisteita. Tarkkailijat ovat vaatineet, että kaikki annetut äänet lasketaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja