Trump syytti demokraatteja ja "valemediaa" koronapandemian suurentelusta: "Covid, covid, covid, covid. Lentokone tippuu ja 500 kuolee, he eivät puhu siitä"

2:10
Katso videolta, miten Trump puhui kannattajilleen koronasta lauantaina: "Neljän kuukauden ajan voin juoksennella ja pussailla kaikkia"

Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin on enää reilu viikko aikaa, ja kampanjointi kiihtyy. Presidentti Donald Trump puhui lauantaina Pohjois-Carolinassa, ja syytti demokraatteja ja mediaa koronapandemian suurentelusta.

– Covid, covid, covid, covid. Lentokone tippuu ja 500 kuolee, he eivät puhu siitä, Trump sanoi kampanjatilaisuudessa.

Yhdysvalloissa tai muualla maailmassa ei ole tapahtunut suuria lento-onnettomuuksia viime aikoina, joten presidentti ilmeisesti käytti vertausta vain mielikuvana.

Trump valitti, että koronapandemia on ainoa asia, mitä hän kuulee uutisissa. Hän väitti, että vaalien jälkeisenä päivänä koronaviruksesta ei enää puhuttaisi, ja pandemiasta puhuminen olisi keino säikyttää ihmisiä, jotta he eivät äänestäisi häntä.

Yli 80 000 tartuntaa päivässä

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen korkeat tartuntalukemat johtuvat siitä, että maassa tehdään niin paljon testejä.

Viime perjantaina Yhdysvalloissa raportoitiin ennätyslukemat uusia tartuntoja, yli 84 000 tapausta päivässä. Testejä tehdään päivittäin noin 1,2 miljoonaa, joten karkeasti arvioituna noin 6 prosenttia testeistä on positiivisia.

Johns Hopkinsin yliopiston mukaan Yhdysvallat tosiaan tekee testejä enemmän kuin mikään muu maa.

Yliopiston mukaan epidemiaan laajuutta ei kuitenkaan voi mitata vertaamalla testien määrää väkilukuun, vaan positiivisten testien osuuteen.

Sillä mittarilla monet Euroopan maat, kuten Italia, Tsekit ja Ranska ovat huomattavasti korkeammalla. Suomessa positiivisten testien osuus on alle 2 prosenttia.

Positiivisten testien osuus on kuitenkin Yhdysvalloissakin kasvanut lokakuun aikana.

Pohjois-Carolinan jälkeen Trump puhui Ohiossa ja Wisconsinissa samaan tyyliin vähätellen koronapandemian vaikutuksia. Kaikki kolme ovat vaa’ankieliosavaltioita vaaleissa.

Katso videolta, miten Trump puhui kannattajilleen koronasta lauantaina: "Neljän kuukauden ajan voin juoksennella ja pussailla kaikkia"

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja