Trump puolustautuu: Minulla oli täysi oikeus jakaa tietoja Venäjän kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolustaa itseään lehtiväitteiltä, joiden mukaan hän olisi paljastanut huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle viimeviikkoisessa tapaamisessa.

Trump sanoo halunneensa jakaa terrorismiin ja lentoturvallisuuteen liittyviä tietoja Venäjän kanssa. Minulla on täysi oikeus tehdä niin, Trump kirjoittaa Twitterissä.

Trump tviittasi, että hän haluaa Venäjän vahvistavan merkittävästi taistelua äärijärjestö Isisiä ja terrorismia vastaan.

Venäjä kuittaa hölynpölyksi lehtitiedon, jonka mukaan Trump olisi paljastanut salaisia tietoja Venäjälle. Venäjän hallituksen tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että väitettä ei edes tarvitse vaivautua vahvistamaan saati kiistämään, koska kyse on hölynpölystä.

Saattoi vaarantaa tiedonvaihtoyhteistyön

Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä.

Kyse oli Isisiin liittyvistä tiedoista, jotka oli saatu osana tiedonvaihtoyhteistyötä Isisin sisäpiiriä tuntevan liittolaisen kanssa. Tiedot hankkinut taho ei ollut antanut lupaa jakaa niitä venäläisten kanssa, ja Washington Postille puhuneet virkamiehet pelkäävät, että yhteistyö tärkeän Isis-lähteen kanssa voi olla vaarassa Trumpin puheiden vuoksi.

Erityisen ongelmallisena he pitävät sitä, että Trump mainitsi paikkakunnan, johon puheena ollut Isisin terrori-iskusuunnitelma liittyi. He pelkäävät, että venäläiset pystyvät paikkakuntatiedon perusteella selvittämään, keneltä liittolaiselta Yhdysvallat oli tietonsa saanut.

Samalla lähteellä saattaa olla mahdollisuus toimittaa Yhdysvalloille tietoja venäläisten toimista Syyriassa, joten Venäjä voi kokea etujensa mukaiseksi yrittää tunnistaa lähteen tuhotakseen sen ja Yhdysvaltojen yhteistyön.

Useimmat Yhdysvaltojen hallinnossa työskentelevät syyllistyisivät rikokseen, jos he paljastaisivat tällaisia tietoja Venäjälle. Presidentillä on kuitenkin hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja, joten Trump ei todennäköisesti rikkonut lakia.

Demokraatit: Muut kuin presidentti joutuisivat rautoihin

Demokraattipuolueen kansallinen komitea julkaisi Trumpia soimaavan lausunnon sen jälkeen, kun uutinen tämän väitetyistä lipsautuksista alkoi levitä.

Demokraattien kansallinen komitea sanoo lausunnossaan muun muassa, ettei venäläisten tarvitse enää vakoilla Yhdysvaltoja, vaan he voivat kysyä tietoja suoraan presidentti Trumpilta, joka "lörpöttelee erittäin salaista tietoa vaarantaen kansallisen turvallisuutemme ja suhteemme liittolaisiimme".

Demokraattikomitea totesi myös, että vastaava toiminta olisi voinut viedä Trumpin käsirautoihin, ellei hän olisi presidentti.

Edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi, että huippusalaisten tietojen lipsauttelu venäläisvieraille vaarantaisi Yhdysvaltain suhteet liittolaisiinsa. 

Lue myös:

    Uusimmat