New York Times: Trumpin ilmiantaja on CIA:n virkailija, joka on työskennellyt Valkoisessa talossa

Presidentti Donald Trumpin puhelinkeskustelun Ukrainan presidentin kanssa ilmiantanut henkilö on mies, joka työskentelee tiedustelupalvelulle CIA:lle, kertoo New York Times.

Lehti perustaa tietonsa nimettömiin lähteisiin. New York Times kertoo miehen työskennelleen "jossain vaiheessa" Valkoisessa talossa, mutta palanneen sittemmin CIA:han. Häntä pidetään Ukrainan politiikan asiantuntijana. Hänen kuvaillaan olevan myös perillä lainsäädännöstä, mikä teki ilmiannosta uskottavamman.

Hänen kerrotaan nyt palanneen töihin tiedustelun pariin. Miehen henkilöllisyys on ilmeisesti vain muutaman ihmisen tiedossa.

Miehen asianajajat varoittavat lehdessä, että miehen henkilöllisyyden paljastaminen voi asettaa hänet vaaraan.

Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön johtaja Joseph Maguire ei ole tutkinut Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelun ilmiantokirjelmän tietojen todenperäisyyttä, kertoo CNN. Maguire on ollut tänään kongressin tiedusteluvaliokunnan kuultavana.

Maguiren mukaan Trump ei ole pyytänyt häntä selvittämään Ukraina-puhelun ilmiantajan henkilöllisyyttä.

– Vaikken yleensä puhu keskusteluistani presidentin kanssa, voin kertoa teille, että ehdottomasti ei, Maguire sanoi CNN:n mukaan.

Maguire kertoi valiokunnalle, ettei tiedä esimerkiksi ilmiantajan sukupuolta.

"Vaalien suojeleminen tiedusteluyhteisön tärkein tehtävä"

Maguire uskoo, että muut ulkovaltojen johtajat voivat olla jatkossa varovaisempia puhuessaan Trumpille tai puhua hänelle vähemmän. Maguire viittaa kommentillaan siihen, että Valkoinen talo julkaisi nyt muistiinpanot Trumpin ja Zelenskyin puhelinkeskustelusta. Kyseessä eivät olleet sanatarkat muistiinpanot.

Kovia kysymyksiä sekä republikaaneilta että demokraateilta saanut Maguire puolusti niin ilmiantajan toimia kuin sitä, miten hän on itse hoitanut tapausta. Presidenttien puhelun ilmiantajalla oli hyvä tarkoitusperä, Maguire sanoi New York Timesin mukaan. Maguire sanoi, että uskoo ilmiantajan toimineen koko ajan ohjeiden mukaan.

– Tämä tapaus on ainutlaatuinen ja ennenkuulumaton, Maguire kommentoi.

Maguiren mukaan olisi huono asia kansakunnalle, jos presidentti painostaisi ulkovaltojen hallintoa auttamaan vaalien voittamisessa. Maguire ei kuitenkaan kommentoinut, olisiko kyseessä laiton toimi.

Valkoisen talon eilen julkaisemista heinäkuisen puhelun muistiinpanoista ilmenee, että Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi eli Trumpin kilpakumppaniksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Maguire sanoi Yhdysvaltojen vaalien suojelemisen olevan maan tiedusteluviranomaisten tärkein tehtävä.

– Uskon, ettei suurin haasteemme ole välttämättä yhteenotto Venäjän, Kiinan, Iranin tai Pohjois-Korean kanssa. Uskon, että suurin haasteemme on varmistaa, että säilytämme vaalijärjestelmämme koskemattomuuden, Maguire sanoi CNN:n mukaan.

Hän lisäsi, että on olemassa ulkomaisia voimia, jotka yrittävät kyseenalaistaa Yhdysvaltojen vaalien koskemattomuuden.

– Näin ollen uskon, että vaaliemme loukkaamattomuuden suojeleminen on tiedusteluyhteisömme tärkein tehtävä. 

Uutista päivitetty 22.35: Otsikkoon lisäys: "joka on työskennellyt Valkoisessa talossa", sekä Joseph Maguiren kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja