Uusi käänne Trump-kohussa – Putin valmis luovuttamaan muistiinpanot puhelusta

Paineet Trumpia kohtaan kasvavat 3:03

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis antamaan muistiinpanot ulkoministeri Sergei Lavrovin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin välisistä keskusteluista, kertoo uutistoimisto AFP. 

Putin kommentoi asiaa tänään lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Sanomalehti Washington Post kertoi eilen nimettömiin lähteisiinsä viitaten, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle tavatessaan nämä Valkoisessa talossa viime viikolla. 

Lehden lähteiden mukaan Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä. 

Kyse oli Isisiin liittyvistä tiedoista, jotka oli saatu osana tiedonvaihtoyhteistyötä Isisin sisäpiiriä tuntevan liittolaisen kanssa. Tiedot hankkinut taho ei ollut antanut lupaa jakaa niitä venäläisten kanssa, ja Washington Postille puhuneet virkamiehet pelkäävät, että yhteistyö tärkeän Isis-lähteen kanssa voi olla vaarassa Trumpin puheiden vuoksi. 

Putin vitsailee asialla

Putinin mukaan Trump ei paljastanut salaisuuksia tapaamisessa. Lehdistötilaisuudessa Putin vitsaili nuhtelevansa Lavrovia siitä, että tämä ei kertonut saamiaan salaisia tietoja eteenpäin.

– Lavrov ei jakanut näitä salaisuuksia minun eikä Venäjän tiedustelupalvelun kanssa. Se on huono juttu häneltä, Putin sanoi.

Putinin mukaan paljastusväitteiden levittelijät ovat joko tyhmiä tai vaarallisia.

– Joko he eivät ymmärrä vahingoittavansa omaa maataan ja ovat yksinkertaisesti tyhmiä tai sitten he ymmärtävät kaiken ja ovat vaarallisia ja korruptoituneita.

Trump itse on puolustautunut sanomalla, että hänellä oli täysi oikeus jakaa tietoa Venäjän kanssa.

Juttua korjattu 17.5. kello 17.22: Putin lupasi luovuttaa puhelusta tehdyn pöytäkirjan tai vastaavan kirjallisen muistiinpanon, ei nauhoitusta puhelusta, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja